Действието на кофеина в чая е много по-дълго от това в кафето
Действието на кофеина в чая е много по-дълго от това в кафето
Днес поздравяваме всички почитатели на чая. От 2005 година, днешния ден страните производителки на чай отбелязват Международния ден на тази гореща напитка. В офиса на радиото също отбелязваме този ден. Разговаряме с Росица Иванова, от магазина за чай „Дамата от езерото”. Тя разказа в ефира на Power FM, че в нейния магазин за чай се купуват предимно отвари от билки, както и „сухата дрога”. Тя бърза да уточни, че изразът няма нищо с общоприетото схващане за наркотик. „Това е сухото вещество, което се използва за чай, запарки и отвари. Ние сме приели за чай всички запарки и отвари, които се правят от това сухо вещество, наречено „дрога”. От чаено дърво се правят различни видове чай. То се среща много рядко у нас. Това, което в България се предлага като чай, зелени и черни, се приготвя от едно растение - Camellia sinensis. Зеленият чай е без никаква ферментация, или много ниска. Той има много силни антиоксидантни действия, омега три киселини. Ако ферментира, те ще се променят. Затова зеленяит час се приготвя при по-ниска температура, за да се запазят тези свойства. Черният чай е с ферментация и на нея той дължи външния си вид, консистенцията и качествата си”, разказа Иванова. Тя дава пример с пловодете, които имат едни качества, когато са зелени, или узрели. А когато презрее и започва да ферментира, да повишава киселинността си – вече е съвсем различен плод.
Чаеният специалист развенча мита, че в черния чай има толкова кофеин, колкото и в кафето. „В черния чай кофеинът, който се съдържа е с по-дълготрайно действие. Кафето ще ви държи бодри за около 30 минути, а при чая действието е много по-дълго. Затова и много хора го смятат за по-силно, но всъщност съдържанието на кофеин е проценти по-ниско от кафето”, разказа Иванова. Тя допълва, че всяка рецепта за чай е индивидуална като отношение към човека.