Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Деца учат как да опазват природата

Деца учат как да опазват природата

Община Бургас спечели няколко проекта по Националната кампания "За чиста околна среда - 2016", с което ще се създадат различни условия и опазване на природата.
Проектите ще се реализират в ОУ "А. Страшимиров", ОУ "Ел. Пелин", ОУ "Хр. Ботев" - кв. "Долно Езерово", ОДЗ №2 "Звездица", ОДЗ № 15 "Моряче", ЦДГ № 9 "Пламъче" и ОДК.
Природозащитната инициатива, която ще се проведе в ОУ "Антон Страшимиров", носи името "Град на хиляди криле". Тя предвижда оформяне на  екокът, който включва модел на естествената среда на местообитание на птиците. Чрез него учениците ще опознават по-задълбочено растителния и животински свят в региона.
ОУ "Елин Пелин" ще създаде интерактивна "зелена" класна стая. В нея децата ще изследват източници на замърсяване на въздуха, водата и почвата, методите на пречистване на водата и преработване на отпадъците, тяхното рециклиране и разделно събиране.
Инициативата, която ще се проведе в ОДЗ  № 15 "Моряче", носи името "Природата и аз". Чрез нея ще бъде създаден екокът за обучение, отдих и спорт. Това ще даде възможност на децата да участват в занимания на открито. Те не само ще обогатят знанията им за природата, но ще подобрят двигателната им активност. В заниманията ще има възможност да се включат и родители.    
Бургаското ОУ "Хр. Ботев" - кв. "Долно Езерово" ще има собствена "Зелена стая за научни забавления". Кабинетът ще разполага с модерни образователни средства и технологии. Част от инициативата е създаването на постоянно действаща експозиция, която не само да представя експонати от живата и нежива природа, но и да стимулира дейности като наблюдение на обекти и явления, анализ и систематизиране на знания за природата. Екомузеят на ОУ "Хр. Ботев" ще разполага с минипланетариум и модел на Бургаското езеро.
Проектът на ОДЗ №2 по Националната кампания "За чиста околна среда - 2016" предвижда изграждането на екопътека, по която ще има различни кътове. В тях децата ще имат възможността да усетят благотворното влияние от красотата на природата и  ще спомогнат за  създаване на пълноценно развитие на възпитателния процес по всички образователни направления.
Повече от 150 ученици и родители от школите на ОДК - Бургас ще работят заедно в дългосрочна природозащитна кампания. Част от нея е засаждането на 15 дръвчета  в дворното пространство на база "Изгрев" на ОДК, акция за почистване на парк "Минерални бани", освежаване на детска площадка в квартала, изработване на къщички за птици, открити уроци и други.
Децата от ЦДГ №9 "Пламъче" ще научат своя урок по опазване на околната среда като превръщат пластмасови бутилки в хранилки за птици. Това е начин у тях да се изградят навици за разделно събиране на отпадъци.
Основната цел на проектите е повишаване на екологичната култура  на децата и изграждане на позитивни нагласи към света.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация