Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, BEBE REXHA I'M GOOD (BLUE)

Power news

Държавният архив в Бургас отбелязва 65 години от създаването си с ден на отворените врати

 Държавният архив в Бургас отбелязва 65 години от създаването си с ден на отворените врати

С ден на отворените врати, днес Държавният архив – Бургас отбелязва 65 години от организираното архивно дело в страната. Подробности за историята на създаването на тази институция, ни разказва Данка Георгиева, директор на Държавен архив в града.

„Дейността стартира няколко месеца след излизането на указа за обособяването на Държавния архивен фонд, или по-точно след 18 април 1952 година. Тогава излиза постановление 344 на МС за създаването на 12 архива в страната, един от които и в Бургас. Най-старият ни документ е от 1766 година, който се отнася за манастира „Св. Анастасия” на остров „Св. Анастасия” и е на гръцки”, каза директорът на държавния архив в града и допълва, че към този момент се съхраняват над 9 милиона документа. По нейните думи това е домът на писмената история на бургаска област от Освобождението до наши дни.

Георгиева информира, че на днешната важна дата (10.10), ще се открие и изложба в галерия „Георги Баев” от 18 часа. Там ще могат да се видят документи свързани с бургаски художници, които се съхраняват в бургаския архив. 

Снимки: Силвия СапуноваPower TOP 30

 • 1
  DOJA CAT
  PAINT THE TOWN RED
 • 2
  DARA
  ЗАМИНАВАМ
 • 3
  ONEREPUBLIC
  RUNAWAY
 • 4
  JASON DERULO
  SLOW LOW
 • 5
  LIGHT
  NO SLEEP
Цялата класация