Д-р Митев, Агенция по храните-Бургас: Свинското и телешкото по магазините са предимно от наши кланици
Професионален празник днес празнуват месарите и колбасарите. Това е повод в ефира на Power FM – Бургас с директора на регионалната структура на Агенцията по безопасност на храните д-р Георги Митев за месото, което ядем. На въпрос с какъв произход е това, което купуваме от големите вериги, експертът дава пример с един от популярните магазини. „Работи се с меса от България, като доставичиците са от Ловеч, Благоевград, Стара Загора, Разград. Вносните меса са предимно от Испания, предлагайки охладено свинско, телешко и заешко месо. Същата верига работи и с Румъния за охладено пилешко месо. Това не е представителна извадка, но показва, че е много по-малък процентът на вносното месо. Свинското и телешкото са предимно от наши кланици”, информира Митев. Той допълва, че в района на Поморие се работи с прясно и обработено месо от кланици от село Безмер, ямболско, от Сливен, Хасково.
Д-р Митев е категоричен, че нерегламентирано месо на бургаския пазар няма как да се появи. Той припомня случай от Великден, когато група от хора са направили опит да пласират такова месо с неустановен произход. „По тези празници ще бъдем много внимателни, затягайки контрола, за да не допуснем и един килограм нерегламентирано месо от кланица на пазара”, информира специалистът. Той напомня на животновъдите, че могат да създадат микрокланици и да пласират легално своята продукция в рамките на окръга.
Снимки: интернет