Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Д-р Дечев: Замърсеността на климата и генетична обремененост са основните причини за онкоболните в Бургас

Д-р Дечев: Замърсеността на климата и генетична обремененост са основните причини за онкоболните в Бургас

По абсолютна стойност, предвид броя на населението, в Бургас има много хора с онкологични заболявания. Това каза д-р Христо Дечев, управител на Комплексен онкологичен център – Бургас. „Много са факторите, които обуславят заболеваемостта не само в Бургас, но и в Европа. И развитите страни страдат от онкологични заболявания, макар да са напред с техниката и профилактиката. Може да се каже, че влия замърсеността на климата. По-рано „Лукойл” беше най-големият замърсител, сега стана „Кроношпан” и градският транспорт. Това са общи неща, които влияят навсякъде, не само в Бургас”, твърди специалистът. Според него причина за повечето онкоболни е и вътрешната миграция, която се ориентира към Черноморието и Столицата. Така неминуемо нарастват и потребностите от онкологична помощ в големите градове. Той споделя, че нараства популярността на онкологичния център и пристигат пациенти от цяла България, които да се лекуват там. Управителят информира, че има такива от Русе, Габрово, Силистра, Лом. . Въпреки това той смята, че по данни на раковия регистър не сме водещи в България по заболеваемост.

Сред другите фактори, които обуславят дали един човек ще заболее от онкологично заболяване, е генетичната предразположеност. „Важно е да се види дали има болна майка, баба . Колкото повече болни роднини има, толкова повече се увеличава риска. Добре е самите граждани да се ориентират къде може да е слабото място при фамилната обремененост”, категоричен е специалистът. Той призовава такива хора задължително да посещават онколог, през година, две, за да се следи състоянието им превантивно в конкретна област. Д-р Дечев допълва, че мъжете все по-често заболяват от рак на  белия дроб, пикочно-половата система и дебелото черво.  Жените се изложени по-често на риск от проблеми с женската полова система, рак на гърдата , както и кожните меланоми, заради прекомерното излагане на слънце.

На въпрос за връзката между тютюнопушенето и рака на белите дробове, д-р Дечев изказа мнение за кампаниите за отказване. Той цитира изследване, проведено още през 90-те години, че повишаването на цените на цигарите, не води до намаляване на тютюнопушенето сред населението, а само стимулира печалбата на производителите на цигари и увеличава контрабандата.

Управителят на онкологичното лечебно заведение е категоричен, че когато се открие едно заболяване в ранен стадий, лечението е по-ефекасно, може да се излекува изцяло. „Профилактиката не е за подценяване. Често идват хора, които сами са дошли в лечебното заведение, за да си направят профилактичен преглед”, споделя специалистът. Той припомни, че са направени кампании за мамография и цитомазка за маточната шийка, но са дали слаб резултат в намиране на нови случаи. „За да се борим с онкологичните заболявания не е по силите само на едно лечебно заведение, на една област, на една държава. Борбата със злокачествените заболявания трябва да е координирана и да се води от всички страни”, категоричен е д-р Христо Дечев. 

Снимки: Силвия Сапунова и интернетPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация