Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Честит празник, уважаеми юристи!

Честит празник, уважаеми юристи!

Уважаеми госпожи и господа юристи,

Приемете моите най-сърдечни поздравления по повод Деня на Конституцията на Република България и професионален празник на юриста - 16 април!

На този ден преди 140 години във Велико Търново Учредителното събрание гласува и приема първият основен закон на България - Търновската конституция. Тя изцяло отразява традицията на българските интелектуалци от освободителните борби и участието на юристи и други българи по това време, получили висшето си образование в елитни Западноевропейски университети.

Конституцията определя функциите и компетентността на централните органи на държавна власт. Новаторска и прогресивна за времето си с либерален характер, тя утвърждава принципа на личната неприкосновеност и частната собственост като основа на обществените отношения, свободата на печата, правото на сдружавания и безплатно образование.

Търновската конституция въвежда принципите на модерната държава и разделението на властите, а заложеното в нея всеобщо избирателно право, прави България четвъртата страна в Европа, даваща възможност на всички свои граждани да избират.

В този ред на мисли, Вие, юристите, се явявате следовници и пазители на основните граждански права, заложени в Търновската конституция и конституциите след нея. Вие сте призвани да отстоявате интересите на българските граждани и равенството на всички пред закона. Юридическата общност е тази, която изпълнява важна роля при утвърждаването на страната ни като част от модерна Европа.

Вашата професия е трудна и отговорна, но и достойна, тъй като сте проводник на морала и на справедливостта сред обществото. Продължавайте да изпълнявате своята обществена мисия - със съвест и почтеност да отстоявате устоите на демократичното обществено развитие.

Пожелавам Ви да бъдете живи и здрави, усърдни и успешни при прилагане върховенството на закона на Република България.

Честит празник, уважаеми юристи!

 

Димитър Николов

Кмет на Община БургасPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация