Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Бургазлия спечели най-авторитетната архитектурна награда у нас

Бургазлия спечели най-авторитетната архитектурна награда у нас

Преди три дни най-престижната награда в архитектурните среди – „Архитектон“, бе спечелена, напълно заслужено от бургазлия. Емил Бурулянов от студио „Декор дизайн – Архитекти Бурулянови“ стана горд носител на годишния приз на Съюза на архитектите в България, чието тържествено връчване бе на 17 март т.г. „Архитектон“ се връчва за значителни постижения в областта на архитектурата и принос в развитието й. Отличеният проект е „Изнесени информационни офиси – соларни дървета – Бургас“. Той победи в конкуренция с  общо 30 проекта.  До финал достигнаха 6. Авторите им са архитекти с дългогодишен стаж и научни степени. . Пробивът за Бургас е двоен – за  първи път бургазлия печели наградата и за първи път – толкова млад архитект. "Архитектон" значи първомайстор на архитектурната професия, а отличието е статуетка, изработена по проект на проф. Валентин Старчев, грамота и парична премия от 2 000 лева, част от които арх.Бурулянов веднага дари за Фонд "Архитектон".

"Победителят - соларните дървета, са не само креативно решена задача, не само иновативен проект, това е послание към бъдещето. Българската архитектура е длъжник към градския дизайн. С този проект, който журито оценява като явление, се надяваме да поставим началото за една качествена градска среда",коментира председателя на журито проф. д-р арх. Жеко Тилев.

Относно спечелената награда, призьора Емил Бурулянов каза: "„Преди година, когато този проект точно започваше своята реализация, и беше приключил този на Соларната пейка, за мен беше мираж, толкова сложна задача да бъде изпълнена. Това беше откровено невъзможен проект, много специфичен и много изстрадан. Тази награда е изключителна чест за мен, защото конкуренцията е силна и участват прекрасни и изтъкнати колеги. Искам да благодаря първо на моето семейство, на моите деца, които прекараха много време под дърветата - това са часове авторски надзор“.

Благодарение на иновативността на младият бургазлия, всеки гражданин и гост на града може да почине или свърши някаква работа под соларните дървета, а те са разположени на две места в Бургас – на площад „Тройката“ и до Бургаския свободен университет. Едновременно от тях могат да се зареждат 2 инвалидни колички и до 14 мобилни устройства.  Инсталациите са изградени по проект „ФИЕСТА – Интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата“, финансиран от програма "Интелигентна енергия - Европа" и "Интегриран проект за обновяване на значими пространства в град Бургас", който се осъществява с подкрепата на ОП "Регионално развитие" 2007-2013 г.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация