Предна В момента Следва
TIESTO THE BUSINESS (SPARKEE REMIX)

Power news

БУРГАЗЛИИ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ ЗА ПРЕБРОЯВАНЕ НА ВРАБЧЕТАТА В БЪЛГАРИЯ

БУРГАЗЛИИ МОГАТ ДА ПОМОГНАТ ЗА ПРЕБРОЯВАНЕ НА ВРАБЧЕТАТА В БЪЛГАРИЯ

На 20 март всяка година хора от цял свят отправят поглед към една любима и близка до домовете ни птица – врабчето. На този ден Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) дава старт на кампанията „Ние броим врабчетата“.

Световният ден на врабчето се чества вече 13 години и обръща внимание на тревожната тенденция за намаляване на популациите на тази птица по света. Причините за това са презастрояването, замърсяването на въздуха, употребата на пестициди в селското стопанство, шумът в градовете и др. Птиците са индикатор за случващото се в природата, а врабчетата, като градски птици, са показател за това, което се случва със средата, в която и ние живеем. Ако условията за живот в градовете са неблагоприятни за птиците в тях, значи вредят и на нас – хората.

Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 5204 врабчета. Тази година броенето ще се проведе на 22 април. В хода на кампанията от БДЗП са подготвили много изненади за участниците, които ще бъдат обявявани на страницата им във Facebook!

Врабчето живее близо до човека повече от 10 000 години. За много от нас то е първата птица, която сме опознавали и обикнали.

В България се срещат пет вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното. По селата и сред природата се срещат полското, скалното, испанското и италианското.

Световният ден на врабчето се провежда за пръв път през 2010 г. по инициатива на Дружеството „Природа завинаги“ в Индия.

Кампанията „Ние броим врабчетата“ се организира в рамките на проект „Осъществяване на схемата за мониторинг на обикновените видове птици, като част от Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие“, финансиран от Предприятие за Управление на дейности по опазване на околната среда.

 

За повече информация:

Йордан Христов, отговорник по мониторинг, БДЗП

0878 599 358

iordan.hristov@bspb.orgPower TOP 30

 • 1
  TAYLOR SWIFT
  ANTI - HERO
 • 2
  SAM SMITH, KIM PETRAS
  UNHOLY
 • 3
  TOVE LO
  2 DIE FOR
 • 4
  RIHANNA
  LIFT ME UP
 • 5
  BLACK EYED PEAS
  SIMPLY THE BEST
Цялата класация