Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Бургаският център „Вселена“ е помогнал на повече от 60 жени, жертви на сексуално насилие

Бургаският център „Вселена“ е помогнал на повече от 60 жени, жертви на сексуално насилие

Повече от 60 души са потърсили помощ в Центъра за подкрепа на жертвите на сексуално насилие "Вселена" в Бургас от неговото създаване преди две години. Данните съобщи кметът Димитър Николов на пресконференция, посветена на конференцията "Развиване на регионална стратегия за превенция, защита, наказателна отговорност и политики в борбата със сексуалното насилие".

Форумът се провежда в Експоцентър "Флора". В него се представят добри практики в борбата със сексуалното насилие и подпомагането на жертвите да се върнат към нормалния начин на живот. В конференцията се включиха Н. Пр. Ема Хопкинс, посланик на Обединеното кралство в България, вицепрезидентът Илияна Йотова, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, Пол Дженингс - мениджър на "Маунтийн хелткеър" и съветник в центъра за грижа за жертви на сексуални посегателства в Брайтън - Великобритания, председателят на Комисията по околна среда в Народното събрание Ивелина Василева и експерти.

Участниците в конференцията подчертаха важната роля на център "Вселена" при работа с жертви на сексуално насилие и заявиха амбицията подобни структури да бъдат изградени и на други места в страната.

"В Бургас имаме две години опит със съществуващия тук център "Вселена". Опитът от съвместната ни работа ни учи, че жертвите на сексуално насилие имат нужда от специализирани грижи. Правим усилия това, което става в Бургас, да се прилага и в други общини в България", каза Н. Пр. Ема Хопкинс.

"За Бургас е чест да бъде домакин на тази конференция, посветена на борбата със сексуалното насилие. Това е проблем, който обхваща голяма група хора, за съжаление често и деца. Ние като институции трябва да се отнасяме с изключително внимание към този проблем, за да осигурим по-качествена превенция. Ще се радвам, ако други градове от страната проявят интерес да се разкрият центрове като "Вселена", защото от това има смисъл и помощта, която ние предоставяме, е необходима и навременна. Благодаря още веднъж на Нейно Превъзходителство госпожа Ема Хопкинс, защото тя беше двигателят на тази идея", каза Димитър Николов.

Един от водещите британски експерти в борбата със сексуалното насилие Пол Дженингс подчерта, че център "Вселена" работи успешно и в него жертвите получават подкрепа както за здравословното си възстановяване след преживения шок, така и съдействие при контакт с други институции.

Център за подпомагане на жертви на сексуално насилие "Вселена" е изграден по проект на Община Бургас, с подкрепата на Посолството на Обединено кралство Великобритания и в партньорство с ОД на МВР - Бургас, Асоциация "Деметра", Окръжна прокуратура - Бургас, Районна прокуратура - Бургас, Областна администрация - Бургас, МБАЛ - Бургас, Община Созопол.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация