Предна В момента Следва
DEEP ZONE PROJECT APOCALIPSIS

Power news

Бургаски ученик спечели златен медал на Международна олимпиада по астрономия

Бургаски ученик спечели златен медал на Международна олимпиада по астрономия

Стефан Иванов е ученик в IX клас от Природоматематическата гимназия "Акад. Никола Обрешков".  Той спечели златен медал и получи диплом за най-висок резултат от всички участници в олимпиадата по астрономия, която се проведе в руския град Казан. Там се представи отлично целият български отбор. Нашите деца се завърнаха общо четири медала - един златен, два сребърни и един бронзов. 

Стефан представя достойно у нас и по света школата по астрономия и астрофизика към ПМГ Бургас. Тя е основана през 2010 година и оттогава развива интереса на учениците в областта на астрономията. В програмата ѝ влиза подготовка за Националната олимпиада по Астрономия и обучение за реална работа с телескопи и наблюдателни данни. След пет години на усърдна работа, школата се наложи като една от най-успешните в България. Общо шест нейни ученици са достигали до разширения състав на Националния отбор по Астрономия, а двама от тях и до международна олимпиада. 

През 2014 г. Христина Илиева е първият участник от школата, който представя България на Международната олимпиада по Астрономия и Астрофизика в Румъния. Същата година Стефан Иванов получава квота за Международната олимпиада по Астрономия в Киргизстан, където завоюва бронзов медал в младша възрастова група. В Русия той спечели златото при старшата възраст, а български ученик стана абсолютен победител в такова състезание за първи път.Power TOP 30

 • 1
  TAYLOR SWIFT
  ANTI - HERO
 • 2
  SAM SMITH, KIM PETRAS
  UNHOLY
 • 3
  TOVE LO
  2 DIE FOR
 • 4
  RIHANNA
  LIFT ME UP
 • 5
  BLACK EYED PEAS
  SIMPLY THE BEST
Цялата класация