Предна В момента Следва

Power news

Бургас зае първо място сред общините в „Екорали България 2018“

 Бургас зае първо място сред общините в „Екорали България 2018“

Община Бургас спечели първото място сред общините, които взеха участие в шестото поред издание на "Екорали България" за електрически превозни средства и автомобили, задвижвани от алтернативни енергии. В генералното класиране бургаският екипаж, съставен от автомобилните асове Стоян Апостолов и Павлина Апостолова, и състезавал се с общинския електромобил КИА СОУЛ, зае престижното 6-то място.

Именитите и опитни рали състезатели се срещнаха с кмета Димитър Николов, за да му връчат престижната купа от "Екорали България" и разкажат за нестандартната надпревара.

Те споделиха, че маршрутът е бил от София през Искърското дефиле до Вършец и обратно. В ралито са участвали общо 19 коли - 17 електромобила и 2 хибрида, сред които е имало няколко общини - Столична, Габрово, Велико Търново и чужди екипажи - френски с Рено ЗОИ, испански с БМВ i3, италиански и 2 чешки с Тесла S. Останалите български екипажи са били с Тесла, КИА, Фолксваген, Нисан, Хюндай и Тойота.

Французите Дидие Малга и Ан Бонел с Рено "Зои" са оглавили крайното класиране. В надпреварата взел участие и световния шампион от 2017-та г. Валтер Кофлер от Италия с Тесла Модел S.

Състезателите споделиха, че "Екорали България" е кръг от Световната Е-регулаторна купа на ФИА (FIA E-Rally Regularity Cup) и не е скоростно състезание, при което се гони минимално време и максимална скорост. Етапите, наречени регулаторни тестове, през които преминават автомобилите, се карат по пътна книга за точно време и възможно най-ефективно като разход на енергия.

Електрическият автомобил марка КИА СОУЛ, който участва в екоралито, е част от закупените два електромобила през 2017-та г. от Община Бургас чрез привлечено финансиране от Националния доверителен екофонд. Последните години Община Бургас от години следва политика за насърчаване използването на щадящ околната среда транспорт, в контекста на глобалните климатични промени и усилията за постепенно ограничаване употребата на фосилни горива - нефт, газ, въглища.

Още снимкиPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация