Предна В момента Следва
LOST FREQUENCIES WHERE ARE YOU NOW (FEAT. CALUM SCOTT) REMIX

Power news

Бургас става част от европейския проект “Витални градове”

Бургас става част от европейския проект “Витални градове”

Международни партньори поканиха Община Бургас да се включи в един интересен нов европейски проект. Той се нарича Vital Cities и е финансиран по програма URBACT III. Проектът има за цел да популяризира спорта в градски условия, да го направи достъпен и привлекателен за по-слабо активни представители на местната общност, както и за хората в неравностойно положение.

В първа фаза от проекта Бургас си партнира с Община Луле, Алгарве - Португалия, Община Краков - Полша, Община Бирмингам - Великобритания. Във втора фаза партньорската мрежа ще бъде разширена и ще включи много други градове от Европа.

Целта на Vital Cities е местните власти да създадат нов набор от инструменти за планиране на градската среда, за да се предоставят адекватни условия за почивка и спорт. Мерките могат да обхващат инициативи на и за местната общност; дейности, базирани на информационни технологии; по-добро координиране на услугите на местната власт за популяризиране на здравословния живот; изграждане на иновативни съоръжения за спорт на открито и организиране на публични, широко достъпни събития за популяризиране на спорта в градски условия.

В рамките на проекта ще се направят анализ и карта на съществуващите спортни съоръжения със свободен достъп. Ще бъде създадена база данни с изискванията, очакванията и потребностите на живеещите в отделните райони на града бургазлии. Така ще бъде прецизирана общинската програма за изграждане на съоръжения за спорт на открито по начин, който да ги направи не само достъпни, но и полезни.

За да не звучим прекалено теоретично, даваме пример как политиката на Бургас кореспондира с този проект. На приложената снимка виждате част от новия парк в зона Г на к-с "Меден рудник". Освен места за отдих, в него има различни спортни зони. Една от тях е за каране на ролери, като специално за начинаещите е монтиран метален парапет, на който да се подпират. През следващите години в този и в другите жилищни комплекси предстои да бъдат обновени много междублокови пространства, в които ще има спортни и детски площадки, велоалеи, ролер зони.

"Когато станахме "Европейски град на спорта", целта не беше само да се похвалим с титлата. Бургас трябва да е град на активните хора през всички следващи години", каза кметът Димитър Николов.Power TOP 30

 • 1
  TAYLOR SWIFT
  ANTI - HERO
 • 2
  SAM SMITH, KIM PETRAS
  UNHOLY
 • 3
  TOVE LO
  2 DIE FOR
 • 4
  RIHANNA
  LIFT ME UP
 • 5
  BLACK EYED PEAS
  SIMPLY THE BEST
Цялата класация