Предна В момента Следва
LOREEN IS IT LOVE

Power news

Бургас се присъиденява към „Тракия икономическа зона”

Бургас се присъиденява към „Тракия икономическа зона”

По време на четвъртата годишна конференция „Индустриално строителство и инвестии 2017” стана ясно, че Бургас се присъиденява към проекта „Тракия икономическа зона” и се включва в клъстера Тракия икономическа зона. В ефира на Пауър ФМ инж. Пламен Панчев създател на „Тракия икономическа зона” сподели, че повече от половин година се водят преговори между Общината и клъстера по повод бъдещето и развитието на индустриалната зона в Бургас. Това са преговори за взаимно сътрудничество, които вече са финализирани.

„Тракия икономическа зона” е създадена преди 20 години като целта е привличане на инвестиции и развитие на чуждестранен бизнес на територията на нашата страна. Първият инвеститор е марката „Ferrero”, специализирана в производството на шоколадови изделия. Заводът е построен в  община Раковски на територия от 1000 дка. Към ден днешен на терени от Раковски, Пловдив, и други градове са позиционирани бъзнесът на още поне двадесет инвеститора, сред които ABB, канадската THE MAGNA – водещи в света в производството на автомобилни части,  DOBILE, английската William Hughes, които по – късно привличат и друг техен партньор. В момента интереса към България и проекта „Тракия икономическа зона”продължава и от там са в преговори с още трима инвеститори, каза още инж. Панчев. „Обединявайки нашите проекти, които са около Пловдив в един и по този начин се получи Тракия икономическа зона, виждайки проблемите с образованието и с квалификацията и повишаването производителността на труда, проблеми, по които ние работим 4 – 5 години имаме сериозни резултати. Това направи от предлагането на един празен терен: елате да си купите земя и да си направите фабрика до професионалния начин на работа по отношение на привличането и последните няколко години и по задържането и развитието на един инвеститор”.

 

На срещата стана ясно също, че има поне две сигурни изградени стратегии за Бургас. Той е привлекателен с наличието на едно от най – добрите пристанища в Черноморски регион, изключително добрите традиции в логистиката. Това е един отрасъл, който тепърва ще се развива. „Опитът доказва, че суровините за България пристигат именно през тази врата и  най – нормалното е производството на определени продукти да се извършва на място, там където е най – евтино и най – лесно стигат суровините и това е именно в Бургас, така че два приоритета се очертават много лесно имайки предвид силното развитие на града в туризма, тъй като всичките тези неща се свързват в едно добре работещо сътрудничество”, смята Пенчев.”Имайки възможността в последните години да работим с инвеститори в сектора на високите технологии, ние виждаме, че тези възможности могат много добре да бъдат приложени и при вас.”

 

Следствие на провелата се среща и споразумение имаме пълното основание да се надяваме за развитие на града и откриване на нови работни места, за повишаване стандарта на живот и  личностна реализация.

 Power TOP 30

 • 1
  DOJA CAT
  PAINT THE TOWN RED
 • 2
  DARA
  ЗАМИНАВАМ
 • 3
  ONEREPUBLIC
  RUNAWAY
 • 4
  JASON DERULO
  SLOW LOW
 • 5
  LIGHT
  NO SLEEP
Цялата класация