Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Бургас се готви да посрещне стотици важни гости за домакинството на Европейския морски ден

Бургас се готви да посрещне стотици важни гости за домакинството на Европейския морски ден

 

 

   След градове като Брюксел, Рим, Гьотеборг, Атина и Бремен, тази година Бургас има честта да бъде домакин на Европейския морски ден. Форумът е официална част от календара на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Главното събитие в него е двудневната конференция, която ще се проведе на 31 май и 1 юни в сградата на Бургаски свободен университет. Тя ще бъде открита от кмета Димитър Николов в качеството му на домакин, г-н Кармену Вела - еврокомисар по околна среда и морска политика, г-жа Искра Михайлова - председател на комисията по регионална политика в Европейския парламент, г-н Ивайло Московски - министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България, както и министри от останалите пет държави с излаз на Черно море, които ще подпишат обща декларация за неговото устойчиво развитие и опазване на природните му богатства.

   Конференцията ще събере в Бургас над 500 лидери от бранша, включително министри, еврокомисари, депутати, академици, учени и морски експерти. Тази година специално място в нейния дневен ред заема Черно море, наред с други теми, разглеждащи Интегрираната морска политика на ЕС за насърчаване на икономическия растеж, уменията, технологичните иновации, опазването на околната среда и устойчивото развитие.

 

   * В програмата на конференцията са включени:

- 18 семинара с участието на заинтересованите страни;

- Политическо откриване с министри от крайбрежните държави в Черно море;

- Дебати на високо ниво "Black Sea Big Bang" - как да се стимулира устойчивият син растеж, да се генерират инвестиции и да се увеличи сътрудничеството за икономически бум на Черноморския регион;

- Сесия по темата за улесняване на достъпа до средства на ЕС чрез проекти за "синьо развитие" и партньорски проекти, свързани с Черноморския басейн.

 

   * Всеки заинтересован да се включи в конференцията, трябва да попълни регистрационна форма до края на месец май:

https://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en/burgas-2018

 

   * Цялата програма, теми и участници през двата дни на конференцията, можете да откриете тук:

https://ec.europa.eu/maritimeaffairs/maritimeday/en/programme-schedule

 

   * Община Бургас създаде специална електронна страница, посветена на Европейския морски ден, която се зарежда постоянно с полезна информация:

https://burgasmaritimefestival.com/

 

   В началото на тази седмица експерти от Европейската комисия бяха на работно посещение в Бургас, където заедно с организаторите на местно ниво финализираха генералния план за провеждането на събитието, посрещането и обгрижването на стотиците негови участници и гости.

   Европейският морски ден ще завърши на 1 юни, когато Бургас символично ще предаде щафетата на избрания домакин за следващата година - португалската столица Лисабон.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация