Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Бургас подписа Зелената дигитална харта

Бургас подписа Зелената дигитална харта

Бургас ще се бори с климатичните промени заедно с още 44 европейски града, чрез използването на иновативни дигитални технологии. Това е заложено в Зелената дигитална харта, която днес кметът Димитър Николов подписа в офиса на EUROCITIES в Брюксел.

Хартата е създадена като част от инициативата Green Shift Europe, която се ползва с подкрепата на Европейската комисия.

При подписването на документа присъстваха г-жа Жоана Ролан, кмет на френския град Нант и президент на организацията EUROCITIES, г-жа Анна Лиза Бони, генерален секретар на организацията и г-жа Атанаска Николова, зам.-кмет европейски политики и околна среда в Община Бургас.

Бургас е първият град в България и Югоизточна Европа, присъединил се към инициативата на мрежата от градове Eurocities, подкрепена от Европейската комисия.

"Готов съм да бъда посланик на тази изключително важна инициатива не само в България, но и в Югоизточна Европа. Бургас се присъединява към Европейската стратегия за интелигентен растеж. Зелената харта е възможност за нови партньорства, нови проекти и промоция на Бургас като град на иновациите и интелигентното управление.", заяви след подписването на документа кметът на Бургас Димитър Николов.
Градовете, подписали Зелената дигитална харта, се задължават да работят заедно за постигане целите на ЕС в областта на климата чрез използването на информационни и комуникационни технологии.

Задълженията на градовете, подписали документа, са да разработят съвместно 5 широкомащабни пилотни проекта, свързани с информационни и комуникационни технологии за енергийна ефективност в рамките на 5 години след подписването на хартата. Също така те трябва да намалят с 30% прекия въглероден отпечатък на информационните и комуникационни технологии в рамките на 10 години от подписването на хартата.


Сред целите на градовете, подписали Хартата, е по-голямата енергийна ефективност на информационните технологии. Това ще става члез ползването на възобновяеми източници на енергия - както за захранване на самите технологии, така и за употреба на енергийните емисии от тях за затопляне на сградите например, въвеждане на интелигентните мрежи за обществен транспорт и енергийно ефективни осветителни системи, развитие на иновациите в електронното управление на публичните услуги и др.


 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация