Предна В момента Следва

Power news

Бургас отбелязва Световния ден на мигриращите птици в сряда

Бургас отбелязва Световния ден на мигриращите птици в сряда

Днес е Световният ден на мигриращите птици - 10 май. Тази година темата е посветена на незаконното убиване и търговията с диви птици, за да се обърне внимание на чудото на миграцията, но и на проблемите, свързани с оцеляването на птиците по време на дългия път до дома и обратно.

В Бургас Световният ден на мигриращите птици ще бъде отбелязан на 11 май (сряда) от 19.00 часа в приятната атмосфера на Зелената къща /ул. "Патриарх Евтимий" 9, до стария съд/, където Владимир Младенов от Българско дружество за защита на птиците ще ни разкаже подробности за някои от мигриращите птици, показани в забележителния филм на Жак Перин "Крилато преселение" (Winged Migration). Това е филм за полета, трудностите и красотата в живота на тези мигранти, които всяка година изминават по два пъти огромните разстояния между дома и местата за зимуване. Основна тема на разговора ще бъде незаконното улавяне и търговия с диви пойни птици, които все още се случват дори и край Бургас.

Инициативата в Бургас се организира от проект "Солта на живота", LIFE+. Те казват още:

За да могат и бъдещите поколения да се възползват от природните ресурси, правителствата променят законите, за да гарантират устойчивост, защита на дивите животни, включително на мигриращите птици, които да ограничат или забранят експлоатацията им. Прелетните птици някога са били синоним на изобилие, и на тях се е гледало като дар, идващ от небето. Днес мрежите покрай северното крайбрежие на Африка убиват милиони птици всяка година. Използваните методи се усъвършенстват, с което расте броя на убитите птици, а оцеляването на много видове, които търпят  и загуба на местообитания, е поставено под въпрос. В много страни съществува силно законодателство и механизми за контрол и опазване, в други, правилата не се спазват, а властите не разполагат с ресурси или волята да ги прилагат правилно на терен.

Прелетните птици трябва да бъдат спасени от изчезване,например конопарчето, чиято популация е намаляла с 50% от 1980 г. насам. Или птиците, обитаващи обработваеми земи, които са намалели с 300 милиона броя в Европа за същия период, а обществеността трябва да бъде уведомена за спешността на заплахата от незаконен лов и търговия. Отношението трябва да се промени и ние вече не можем да си позволим да си затваряме очите за тези, които пренебрегват закона и застрашават нашето общо природно наследство. 

В България незаконната търговия на диви пойни птици все още се случва, въпреки, че в последните години значително намаля, в сравнение с 80-те и 90-те години на миналия век. Но и днес могат да се видят опънати мрежи за улов на щиглеци (калдаринки, кадънки), конопарчета, скатии и зеленики, които се продават за по няколко лева на различни пазари в страната. Всички диви пойни птици (в т.ч. и щиглеците, често използвани за домашни любимци) са защитени от Закона за биологичното разнообразие /ЗБР/. Улавянето, притежаването, продажбата и убиването им е административно нарушение и глобата е до 5 000 лв.

Входът за събитието на 11 май е свободен.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация