Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Бургас отбелязва международния ден на учителя

Бургас отбелязва международния ден на учителя

Днес света отбелязва международния ден на учителя. По този повод кметът на община Бургас Димитър Николов се срещна с 60 млади преподаватели, които за първи път прекрачват прага на учебните заведения. „Професията на учителя е изключително отговорна, тя е и много патриотична.  Тя зарежда нашите деца с тази енергия, която е необходима, за да се развиват за в бъдеще като личности. Учителската професия е базата, върху която ние градим нашите бъдещи планове и създаваме устойчивостта на една държава. Вие сте направили правилния избор, защото след  родителя, детето най-много вярва и разчита на учителя. Насърчавайте мечтите на бургаските деца, подкрепяйте ги”, каза при срещата си с младите педагози кмета Димитър Николов. Той подари на младите преподаватели книги, като едно от заглавията, което получиха беше "Време разделно".

Международният ден на учителите се отбелязва на фона и на новината, че заплатите в образованието ще бъдат повишени с 10% от догодина. Това предизвика смесена реакция сред гилдията. Председателят на синдиката на българските учители Константин Янков коментира в ефира на Power FM, че съобщения за подобно увеличаване са излизали в медийното пространство няколко пъти тази година. „След вчерашните срещи, очевидно Премиерът е поел ангажимент, заедно с финансовия министър, тези средства около 120 млн. лева, да бъдат заделени допълнително, така че да се гарантира това 10% увеличение на работните заплати. Синдиката на българските учители води една постоянна политика за увеличаване на стартовите заплати и от там да се вдигнат работните заплти на работещите в сферата на образованието”, сподели Янков.  На въпрос с колко смята, че трябва да се повишат възнагражденията в сектора, той отговори, че ако искаме образованието да е приоритет не само на думи, но и на дела, то трябва да бъде много добре финансово обезпечено. „Нормално е учителските заплати да бъдат поне 20%-30% по-високи от средната брутна работна заплата за страната. Правени са редица изследвания, при които се проверява нагласата на младите хора за реазлизация в учителската професия. Те казват, че за тях стартова заплата от 1 500 лв. е достатъчно примамлива, за да могат да влязат в професията”, допълва Янков. Но и уточнява, че при сегашните нива,  двойно увеличаване на работните заплати е  крайно нереалистично. Според него правилният подход е такова 10%-но увеличение на заплатите да се случва всяка година.

Освен младите преподаватели, Янков коментира и застаряващия състав в образованието. „Една голяма част от учителите се пенсионираха. Искам да изкажа едно задоволство, че директорите в община Бургас не тръгнаха към масови пенсионирания такива, каквито се очакваха. Но въпреки това,  броят на учителите, които са се пенсионирали до август месец  в община Бургас беше 124-ма човека. Най-вероятно този процес ще продължи”, информира председателят на учителския синдикат. Той смята, че директорите на училища са си направили сметката, че трудно биха намерили квалифицирани учители на освободените места.

„За съжаление все повече и повече учители, които достигат пенсионната възраст бързат да се пенсионират, защото условията, при които сме принудени да работим са изключително тежки. Отговорностите са много големи и точно това поражда заболяванията на редица учители, които излизат в пенсия, просто, за да съхранят здравето си или започнат да се лекуват тепърва”, каза още Константин Янков. Според него младите хора, които навлизат в професията не са подготвени за стреса, на който ще бъдат подложени. Той смята, че в близките години изпитваме все по-голям глад за учители и все по-трудно ще се намират квалифицирани учители, които да могат да отговарят на изискванията на времето. 

Снимка: интернетPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация