Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Бургас отбелязва 85 години от рождението на големия художник Ненко Токмакчиев

 Бургас отбелязва 85 години от рождението на големия художник Ненко Токмакчиев

С непоказвани досега акварели на големия художник Ненко Токмакчиев Бургас ще отбележи 85 - годишнината от рождението му.

Експозицията ще бъде открита на 25 април /понеделник/ от 18.00 часа, зала "Ал. Г.Коджакафалията" на Културен център "Морско казино".

Впечатляващата колекция включва повече от 25 непоказвани акварели на художника от фонда на Градска художествена галерия "Петко Задгорски", 7 картини, предоставени от галериите в Сливен, Пазарджик , Ямбол, както и 2  акварела - "Алея" и "Утро", предоставени от фамилията, които носят особенния почерк и сантимента на семейните цености. В непосредствена близост до красивите платна, в обособени витрини ще бъдат показани оригинални бележници с рисувани скици на художника. Специално подготвен каталог  с пълна автобиография  и снимки ще проследи творческото развитие на обичания майстор на акварела  Ненко Токмакчиев.

Луксозното издание включва 50 репродукции на картини, емблематични снимки на художника от Академията, семейни фотоси, запечатани моменти на твореца с много приятели и колеги, сред които Светлин Русев и други.

Изложбата, посветена на 85-годишнината от рождението на известния бургаски художник, се организира от Община Бургас, в партньорство с Бургаска художествена галерия "Петко Задгорски".

Ненко Токмакчиев е бивш председател на Дружеството на бургаските художници, баща на популярния актьор Тончо Токмакмиев и реставратора Ангел Токмакчиев. Той завършва специалност театрална живопис в Художествената академия, където негови преподаватели са професор Иван Пенков и професор Георги Каракашев. От 1957 до 1959 г. работи като художник на драматичния театър "Константин Кисимов" във Велико Търново, а от 1959 до 1961 г. - във Видинския драматичен театър.След 1961 г. Токмакчиев продължава развитието си като живописец и пет години по-късно прави първата си изложба в родния си град Айтос. Работи жанровете пейзаж, композиция и портрет, а предпочитаната от него техника е акварелът. Значими цикли в творчеството му са "Пристанища", "Корида", "Съединението на България". Прави самостоятелни изложби в Бургас, Велико Търново, Пловдив, София, Търговище, Ямбол, както и в чужбина: Алжир, Австрия, Сирия, Унгария и др. Картини на Токмакчиев са притежание на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия и галериите в страната. През 1971 година е награден с орден "Кирил и Методий". От 2001 г. е почетен гражданин на Бургас.    Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация