Предна В момента Следва
JAX JONES BREATHE (FEAT. INA WROLDSEN)

Power news

Бургас кандидатства в конкурса на Фондация "Блумбърг" със звукова навигационна система

Бургас кандидатства в конкурса на Фондация "Блумбърг" със звукова навигационна система

  Звукова навигационна система, която дава указания на пешеходци за най-безопасен и достъпен маршрут е идеята, с която Община Бургас ще кандидатства в конкурса на Фондация "Блумбърг". Устройствата, които ще бъдат изработени, ще се раздават на ученици и хора с увредено зрение. Проектът цели Бургас да бъде по-безопасен за пешеходците град. 

  Изграждане на звукова навигационна система за ученици ще позволява при задаване на маршрут да указва най-безопасно придвижване до светофарни уредби, подлези, велоалеи, пешеходни надлези и автобусни спирки. Идеята е тя да предоставя възможност за запаметяване на най-често използваните маршрути, например от дома до училище. На кръстовищата със зелен светофар, където е разрешен левият завой, ще предупреждава звуково пешеходеца да се огледа наляво. 

  За хората с увредено зрение ще указва звуково безопасно придвижване до тактилни настилки, светофарни уредби със звукова сигнализация, както и до автобусни спирки. На по-късен етап при въвеждане на интелигентната  система за управление на градския транспорт, системата може звуково да сигнализира и за номера на пристигащия до спирката автобус. 

  На децата и хората със зрителни увреждания ще бъдат раздадени персонални устройства, които ще активират специално монтирани на пешеходните пътеки светлинни лазерни датчици, като по този начин ще сигнализира на водачите на МПС, че има пешеходец. 

  Успоредно със системата ще се разработи и приложение за мобилни телефони, което ще може да се ползва от всички, които желаят. 

  Умните устройства могат да бъдат разработени и с опции да бъдат интересни за децата, като се използват персонажи от любими анимационни герои, например. Това ще стимулира малките пешеходци да ги ползват.Power TOP 30

 • 1
  JASON DERULO
  SAVAGE LOVE
 • 2
  PEDRO CAPO
  BUENA SUERTE
 • 3
  CONKARAH
  BANANA
 • 4
  MASTER KG
  JERUSALEMA
 • 5
  DIPLO
  ON MY MIND
Цялата класация