Предна В момента Следва
DEEP ZONE PROJECT APOCALIPSIS

Power news

Бургас дарява кръв на пострадалите в село Хитрино

Бургас дарява кръв на пострадалите в село Хитрино

Извънредна кръводарителска акция се проведе през уикенда в Бургас за пострадалите в село Хитрино. 53-ма души са проявили желание да дарят кръв, информира д-р Тодор Бояджиев, началник на отделението по Трансфузионна хематология в бургаската болница. Той уточни обаче, че 12 са отпаднали поради медицински противопоказания. Затова и кръводарителите са 41 човека, не само от Бургас, но и от Айтос, Несебър и от селата. Специалистът уточнява, че при нужда могат да бъдат отворени и националните резерви от кръв, предназначени за бездствия и аварии, за да покрият непосредствените нужди на пострадалите, които са настанени в шуменската и варненските болници. „Ние сме в готовност ако има нужда да отговорим на нуждите в обем, който ни е възможен. Кръводарителската кампания продължава и в делничните дни. Нашето отделение работи от 7 и 30 часа до 14 часа. Задължително е всички кандидат-дарители да са здрави и да носят документ за самоличност”, изяснява д-р Бояджиев.

Началникът на отделението по Трансфузионна хематология информира, че в сезона на грипната вълна,  дори една хрема може да попречи на желаещите да дарят кръв. „Макар имунната система на един здрав човек да се спарви с началните форми на вируси, ако те бъдат преляти в човек, който е със силно увредено здраве, със срутена имунна система, тази кръв може да изпепели човека. Кръвта не се изследва за всичките хиляди вируси, бактерии, гъби, всички микроорганизми, цялата флора. Изследват се най-често срещаните носителства – когато носи съответния микроб, но външно изглежда здрав, но може да предаде тази инфекция с кръвта, която дарява. Това са Хипатит В, хипатит С, СПИН и сифилис. Питовопоказания има към хората с високо кръвно налягане, с ниско кръвно, с нисък хемоглобин, диабет, боледували от инсулт и инфаркт”, информира специалистът.

 

 

Желаещите да дарят кръв за пострадалите в Хитрино, могат да сторят това и в делничните дни от 07:30 часа до 14:00 часа в Отделението по трансфузионна хематология (Кръвният център) – на първия етаж на ДКЦ 1. Кръводарителите трябва да са на възраст от 18 до 65 години, да носят личната си карта със себе си, да не са давали кръв в последните 60 календарни дни и да са в добро здравословно състояние. Power TOP 30

 • 1
  TAYLOR SWIFT
  ANTI - HERO
 • 2
  SAM SMITH, KIM PETRAS
  UNHOLY
 • 3
  TOVE LO
  2 DIE FOR
 • 4
  RIHANNA
  LIFT ME UP
 • 5
  BLACK EYED PEAS
  SIMPLY THE BEST
Цялата класация