Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Божидар Димитров за Power FM: Граф Дракула е един много смел българин

Божидар Димитров за Power FM: Граф Дракула е един много смел българин

Малко известен факт е, че граф Влад III Дракула, владетел на Трансилвания е българин. Това каза в ефира на Power FM – Бургас проф. Божидар Димитров, директор на националния исторически музей по повод рождения ден на Влад Цепеш, който се отбелязва днес. „Потвърждават го румънските историци, както и американския писател Елизабет Костова. Графът е българин, писал е на български език, говорил е на български. Освен това Трансилвания е била една провинция на българското царство. Той не е бил вампир, обявен е за такъв през ХІХ в. от един английски писател”, разказа Димитров. Той обаче призна, че Дракула е бил суров владетел. Според него той смело се е сражавал с турците, понякога по много жесток начин. Той дава пример как негови противници са били набивани на кол, заковавайки тюрбаните за главите им с големи железни гвоздеи, за да „не ги духне вятъра”, по неговите думи.

 

 

Божидар Димитров информира, че тялото на Граф Влад ІІІ не е било намерено, не се знае къде е погребано.  Според него още по-малко е в замъка, който се показва като негов. „Свалям шапка на румънците знаят как да правят културно-исторически, религиозен и поклоннически туризъм. Там нищо не виждаш, защото е пълна измислица. Той не е вампир, а един много смел българин, който пердаши османците. Но за съжаление накрая губи играта”, разказа историкът.

Димитров разказа и за българския скелет на вампир, който бе открит край Созопол. Според него той е на място, което се смята за престижно за погребение на  знатни хора. Това е непосредствено зад църквата „Св. Николай Чудотворец” в Созопол. „Гърдите му са били пробити, вероятно след първата нощ на погребението с железен елемент. Според изледователите на българските обичаи, е действие срещу вампирясване. Хората са вярвали, че човекът ще се превърне във вампир и ще започне да ги мъчи вечер след 12 часа. Смятали са, че ще се материализира и ще им изпива кръвта. Това са вярвали древните българи преди приемането на християнството. Обичаят се е запазил, за мое изумление, и до днес. В някои по-затънтени краища на България излязаха такива случаи – Пернишко, Видинско, както и в части на Румъния, която е била част от България през средните векове”, разказа професорът.

Преди време, антрополози пък възстановиха, на базата на черепа, как е изглеждал този „вампир”.  Този модел, заедно с витрина са били дарени от проф. Божидар Димитров на созополския музей.  Историкът обясни, че намерения скелет със забит в гърдите кол, се радва на голямо посещение в музея в Созопол, главно от западна Европа и Америка. Той припомня, че благодарение на американските филми за вампири, темата е много популярна по целия свят. „Ние не правим нищо, но на запад си го рекламират. Няколко пъти заема първо място в една лондонска класация, както и в американска, като такъв вид туризъм. Групите, които идват от курортите туристите продължават в две посоки. Групите от западняци влизат в музея, за да видят вампира, а рускоговорящите продължават към църквата, за да видят мощите на св. Йоан Претеча”, разказа историкът.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация