Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Благотворителна изложба за възстановяването на легендарната керамична пещ в училище Иван Вазов

Благотворителна изложба за възстановяването на легендарната керамична пещ в училище Иван Вазов

Ученици и учители на СУ “Иван Вазов“ се обединяват, за да възстановят емблематичната пещ в школата по керамика и пластика към училището. Тя става световноизвестна в края на 80-те години на миналия век, като техни изложби са гостували по целия свят, включително и в Япония. Школата е създадена през 1972 година от Кольо Арабаджиев, а своя разцвет бележи по времето на асамблеята „Знаме на мира“. Поколения бургазлии още си спомнят огромните фигури, които са били разположени в градинката пред хотел „България“ и са били една от емблемите на Бургас. По този повод Недялко Йорданов  е написал: „Екстравагантните дънки и фланелки отстъпиха място на тези фигури и завладяха фотоапаратите”. Школата по керамика сега отново събира талантливи деца, но пещта не работи вече пета година.

 

 

Кампанията е подкрепена и от община Бургас. Веселина Тралова, началник отдел „Образование” припомни, че школата по керамика е с дългогодишни традиции и международни успехи. Тя заяви, че застава твърдо зад колегите и ще направи всичко възможно пещта да бъде възстановена. Синът на създателя на школата - Иван Арабаджиев, продължава неговото дело и събира деца с интереси към керамиката и пластиката. За Power FM – Бургас той каза, че школата е подкрепена през годините от много хора, които са оформили културния облик на Бургас.  Сред тях са Христо Фотев, Недялко Йорданов, Борис Бухчев, Илия Буржев, Георги Калоянчев, всички бургаски художниц По неговите думи, те са се зареждали от работата на децата. „Искам да съм достоен син на баща си, защото всички отбелязват приноса му за развитието на школата по керамика. И това ме радва, но аз трябва да я съхраня. Духовно давам всичко от себе си, но трябва да се върнем към материалното”, каза учителят с голяма доза съжаление.

 

 

Той допълни, че си струва пещта да се възстанови, за се види радостта в очите на децата, докато творят в школата.  Настоящият й ръководител припомня, че за времето си, тя е била уникална. Днес има и други пещи в други училища, но тази в „Иван Вазов” е най-голямата.  „Този труд, който баща ми е вложил през годините, сега трябва съвсем мъничко, за да продължи. Всичко е правено като лястовиче гнездо – малко по малко се е създало уютно топло гнездо, а сега всичко е оставено на самотек”, разказа Арабаджиев – син.

 

 

Новият директор на „Иван Вазов” Виктор Григоров информира, че се е сформирал обществен съвет към училището. Той допълва, че за възстановяването на легендарната за Бургас пещ за керамика в училище „Иван Вазов”, са необходими около 5 000 лв. Ръководството на учебното заведение, учителите, учениците и бивши възпитаници се обединяват, за да може школата по керамика отново да твори в пълния си блясък.

Днес (20.12) от 18 часа в СУ „Иван Вазов” ще се проведе благотворителна изложба-базар, с която ще се набират средства за ремонта. Там ще бъдат изложени творби на учениците, които се подготвят в нея. Освен това, в сградата на училището ще бъдат поставени и кутии за дарения. Пари ще се набират и на фондонабирателните сметки:

Сметка:

BG89SOMB91303124008400

Общинска банка

За СУ "Иван Вазов"

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация