Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Безплатни прегледи за разширени вени в дните на кампанията "Венозни дни"

Безплатни прегледи за разширени вени в дните на кампанията "Венозни дни"

Съдови хирурзи от УМБАЛ Бургас ще преглеждат безплатно за разширени вени в дните на Националната кампания за борба с разширените вени „Венозни дни“, която се осъществява за шеста поредна година  със съдействието на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология, и Националното дружество по флебология.

В Бургас кампанията стартира на 17 май с безплатни прегледи и ще продължи до края на м. юни. Записванията за прегледите стават онлайн  - чрез сайта http://venoznidni.com/burgas  или на тел. 0884096100.

Разширените вени са болест, която създава дискомфорт и проблеми на все повече хора. Над 1 500 000 българи страдат от разширени вени, но за помощ към специалист се обръща минимална част от тях. В Бургаска област застрашени са близо 120 000 души. При жените хроничната венозна болест се среща два пъти по-често, отколкото при мъжете. Най-често засегнати са работещите на пълен работен ден с обездвижване на работното място, фамилна обремененост и наднормено тегло, като симптоми се наблюдават все по-често и при по-млади пациенти. Разширените вени са прогресиращо заболяване, започващо с болка, оток, чувство на тежест в краката.  По – страшното идва обаче след образуването на разширени вени. „ Разширените вени са само един симптом за хронична венозна болест. Те са едва началото и дори, когато са видими все още има как да се реагира. Опасните последствия идват много след разширените вени и целта е да не се стига до тях”, каза Юлия Андреева, говорител на УМБАЛ в ефира на Пауър ФМ. „Последствията от хроничната венозна болест са остър флебит, кръвотечение от варикозните възли и трофични изменения на кожата (екземи, язви).  Най-сериозното усложнение е образуването на тромби в разширените вени. Те причиняват тежко разстройство на функцията на засегнатия крайник. Състоянието може да се усложни с развитието на венозна гангрена или хеморагична некроза в острата фаза, което може да доведе до загуба на крайника. Ако тромбът се откъсне, той най-често попада в белите дробове и води до остро животозастрашаващо състояние - белодробната тромбоемболия. Затова молим всички да си обърнат внимание и да си подсигурят поне един преглед”, допълва тя.

Специалистите съдови хирурзи от УМБАЛ-Бургас, които участват в кампанията са:

Доц. д-р Валентин Василев,  ДКЦ 1, к-т 312, бул.Стефан Стамболов 76

Д-р Стойчо Шишков, МЦ „Св. Николай Чудотворец“, хирургичен кабинет №18

Д-р Борислав Тръпчев, МЦ “Св. Николай Чудотворец“, хирургичен кабинет №18.

Целта на кампанията е не да плаши, а всеки един от нас да се замисли и да подсигури за себе си и близките си спокойствие и здраве. Всички желаещи да минат безплатни прегледи биха могли да го направят в рамките на два месеца.

 

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация