Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

БЧК - Бургас започва обучение на спасители на плажа

БЧК - Бургас започва обучение на спасители на плажа

Областната организация на БЧК организира приемен изпит за всички, които искат да завършат курс за воден спасител. Курсът каза в ефира на Power FM - Бургас областният координатор на регионалната организация Виолета Радева. „Той ще бъде утре (08.11) от 11 и 45 в басейна на Младежки културен център – Бургас. Всеки, който е в добро физическо състояние и умее да плува, може да дойде и да участва. Приемното изискване, за да започне курса, е кандидат спасителя да преплува 50 м. свободен стил за 55 секунди”, информира тя.

Виолета Радева коментира, че и през изминалия летен сезон е имало проблеми с намирането на кадри за водни спасители по Черноморието. Според нея, едни от причините за липсата на мотивация  за упражняване на тази професия сред младите, са финансовите и битови условия.

„Трябва да има адекватно заплащане съобразно икономическото състояние в страната и осигурени добри битови условия. Все пак става въпрос за млади хора. Ако преди е можело да се прави компромис в тази посока, то вече новото време поставя нови изисквания. Хубаво е да се стимулират и да се предлагат различни придобивки и условия и най-вече отношение към работата на водния спасител”, смята Радева. Тя каза още, че от началото на годината са обучени 68 човека и допълва, че щом има желаещи, червенокръстката организация има готовност да организира такива курсове.

Областният координатор на БЧК информира, че много по-висок е интересът към спасители на басейн и значително по-малко са тези, които искат да са морски спасители на плажа. Според нея, много хотелски комплекси разполагат с басейни, има и няколко аквапарка. Това ще доведе и до необходимост от водни спасители за плувни басейни през новия летен туристически сезон 2017.

Според Виолета Радева концесионерите на плажове, басейни и водни комплекси трябва да осъзнаят, че формирането на екип от водноспасителни кадри е един непрекъснат процес. Тя допълва, че именно при спасителите на открити водни пространства, си проличава добрата екипна работа. 

Снимки: интернетPower TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация