Предна В момента Следва

Power news

Българската православна църква почита днес Светите равноапостоли Кирил и Методий

Българската православна църква почита днес Светите равноапостоли Кирил и Методий

Още в най-старите български ръкописни книги, запазени до днес, е отбелязана паметта на Светите братя - 14 февруари за Св. Кирил и 6 април за Св. Методий. За техния общ празник - 11 май, най-ранният запазен спомен е от XII век.

Тази дата се чества и през следващите векове като църковна прослава, а през годините на българското възраждане се превръща и в гражданско тържество, изразяващо духовните въжделения на българите за църковна и политическа независимост, просвещение и национално въздигане.
11 май се установява като църковен празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий от 1863 година. Днес 11 май се чества като църковен празник на Светите братя, докато 24 май се утвърждава като празник на българската просвета и на славянската култура.


    

Светите братя Константин и Методий - създатели и разпространители на първата славянска азбука - глаголицата, са канонизирани като светци за превода и популяризирането на Библията на старославянски език и за разпространяване на християнството сред славяните. Обявени са за съпокровители на Европа заедно със Св. Бенедикт от папа Йоан Павел II.

В Бургас,в църквата „Св. Св. Кирил и Методий” бе отслужена празнична света литургия от сливенския митрополит Йоаникий и представители на духовенството.

На място всички желаещи биха могли да бъдат миропомазани пред иконата на Св. Георги, която за кратко е предоставена на храма.

На 11 май имен ден празнуват Кирил, Кирилка, Киро, Кирчо, Методи, Методий.

Бъдете здрави и благословени!

 Power TOP 30

 • 1
  TAYLOR SWIFT
  ANTI - HERO
 • 2
  SAM SMITH, KIM PETRAS
  UNHOLY
 • 3
  TOVE LO
  2 DIE FOR
 • 4
  RIHANNA
  LIFT ME UP
 • 5
  BLACK EYED PEAS
  SIMPLY THE BEST
Цялата класация