Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Power news

Атанасовското езеро се превръща във „фотомодел“

Атанасовското езеро се превръща във „фотомодел“

Атанасовското езеро влиза в кадъра на 20 фотографи от цялата страна, които днес се събират в Бургас. В следващите три дни лагуната ще се превърне във „фотомодел“ в рамките на фотопленера „Атанасовско езеро в кадър – солта, птиците и хората“, който се организира в рамките на проект Солта на живота, LIFE+.

Гостуващите фотографи ще насочат обективите на фотокамерите си първо към водолюбивите птици на Атанасовско езеро. За да не обезпокояват крилатите домакини на езерото, любителите на фотографията ще се скрият в специалното фотоукритие, изградено на брега на Южния солник или в преносимо маскировъчно укритие. Следващият обект към който ще насочат вниманието си, е тазгодишният Фестивал на солта и всичко, което ще се случва в петък следобяд между езерото и брега на морето. Всеки може да го посети и да попадне във фокуса на любители и професионални фотографи. До мястото, на което ще се проведе Фестивала на солта може да се стигне пеша от Морската градина в посока Черноморски солници, с колело по новата велоалея, свързваща Бургас със Сарафово или с кола до паркинга за басейните с лугата и калта.

Фотографията на дива природа, портретната и пейзажната фотография са цел на участниците във фотопленера. Атанасовското езеро и по-специално онази част от него, която е превърната в басейни за производство на сол е най-привлекателна през август за всички, които обичат да виждат през визьора на фотокамерата красиви пейзажи. Изкусителните розово-червени води на солниците, бохорите от сол, загорелите солничари са сред най-интересните обекти за фотографите. Затова и един от дните на фотопленера включва посещение на Северните солници, където се намират басейните – кристализатори и където в момента се вади „бялото злато“ на България.

При провеждането на фотопленера всички участници спазват етични правила за снимане на дива природа. Най-важното, от които е, че благополучието на дивите животни и на местата, които обитават е по-важно и от най-хубавата снимка. Почти всички места, на които ще се проведе пленера са защитени територии и зони – защитените местности „Бургаски солници” и „Пода”, както и по границите на поддържан резерват „Атанасовско езеро”, Натура 2000 местата Атанасовско езеро и Мандра-Пода.

Фотопленерът „Атанасовско езеро в кадър – солта, птиците и хората“ се организира за втора поредна година по проект „Солта на живота“, изпълняван към програма LIFE+ на ЕС от Българска Фондация Биоразнообразие в партньорство с Българското дружество за защита на птиците и Черноморски солници АД. Организатори на тридневното събитие са Сдружение Фото Клуб „Осмо Изкуство“, Туристическа агенция Стил Травъл и БДЗП. Снимки от предишния фотопленер могат да се видят на изложбата „Птиците, хората и солта на Бургас“ на пл.Тройката в центъра на Бургас.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация