Предна В момента Следва

Power news

Английски език в бургаските детски градини

Английски език в бургаските детски градини

Община Бургас променя учебната програма на детските си градини, като въвежда навсякъде изучаване на английски език. Още от 15 септември децата на 5 и 6 години /3-та и 4-та възрастова група/ ще овладяват базовия бизнес език на съвременния свят 2 часа седмично.

"Ще назначим преподаватели и ще осигурим учебниците, така че разходът на родителите е нулев. Нека дадем на децата шанс за по-добра реализация. Така ще станат по-конкурентноспособни, за да не сме след години отново на последно място в Европа по размер на заплатата", каза кметът Николов.

С тази инициатива на Община Бургас английският език става част от официалната учебна програма на детските градини. Досега той се изучаваше на отделни места като извънкласна дейност, която се заплаща допълнително. От 1 септември започва съвместното организиране на процеса от Общината и директорите на учебните заведения. С изготвената учебна програма ще бъдат запознати най-напред всички родители. Тя касае 127 градински групи с 3893 деца. Община Бургас ще назначи на пълен щат 9 учители, които ще ги обучават на английски език.

Преди броени дни Българска аутсорсинг асоциация съобщи, че Бургас има потенциала в следващите 5 години да отвори 4000 работни места в IT сектора, но се усеща остро липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Най-много се търсят хора с чужди езици и компютърна грамотност. Перспективата е дългосрочна и интересът на инвеститорите от аутсорсинг индустрията и туристическия бранш няма да намалее след споменатия 5-годишен период.

"Длъжни сме да действаме отсега с мисъл за бъдещето. Подготвяме следващ етап за въвеждане и на компютърно обучение за най-малките в детските градини", каза още кметът. Power TOP 30

 • 1
  TAYLOR SWIFT
  ANTI - HERO
 • 2
  SAM SMITH, KIM PETRAS
  UNHOLY
 • 3
  TOVE LO
  2 DIE FOR
 • 4
  RIHANNA
  LIFT ME UP
 • 5
  BLACK EYED PEAS
  SIMPLY THE BEST
Цялата класация