Предна В момента Следва
MATTARA SEND THE MESSAGE (MENDOZA CLUB MIX)

Power news

72 000 нови дървета в лесопарк Минерални бани

72 000 нови дървета в лесопарк Минерални бани

Проект за възстановяване на горските масиви край кварталите Банево и Ветрен се очаква скоро да бъде одобрен. Община Бургас кандидатства с него към Държавен фонд “Земеделие”, а стойността му е 200 000 лева. Проектът се нарича “Възстановяване на дъбовите гори в лесопарк Минерални бани”. В основната си част той предвижда засаждане на 72 000 нови дървета. Избран е обезлесен терен, пострадал от пожари назад в годините, чиято площ е 92 декара. Като първи етап той трябва да се почисти и да се обработи почвата.

“Целта ни е двойна – да отгледаме една красива гора, но тя да представлява и естествена преграда срещу евентуални наводнения”, каза кметът Димитър Николов.

Проектът включва всички необходими мерки за противопожарна безопасност. Предвижда се в новозалесения район да има 5 депа с технически средства и материали за гасене. През гората ще минава път с минерализирана настилка, който спира огъня и по него при нужда до вътрешността може да стига противопожарен автомобил.

Най-авангардната част от проекта е закупуването на модерен дрон /безпилотен летателен апарат/, който ще има капацитет да прекара до 2 часа във въздуха. С него ще се облита територията над Минерални бани, а при нужда ще може да дава полезна информация за локални пожари в други части на общината.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация