Предна В момента Следва
SLIDER & MAGNIT MORZE

Power news

67-ма Международна колоездачна обиколка на България с финал в град Бургас

67-ма Международна колоездачна обиколка на България с финал в град Бургас

Българска федерация колоездене (БФК) и ДЗИ дават начало на 67-мата Международна колоездачна обиколка на България

Град Бургас има честа да бъде домакин за финала на едно от най-популярните състезания, което събира именити спортисти от цял свят. Това в Международната колоездачна обиколка на България, която ще се проведе за 67-ми път. Генерален спонсор на тазгодишното издание е ДЗИ – дружеството с най-дълга история и опит на българския застрахователен пазар. Събитието с финал и награждаване ще се състой на 31-ви юли около 16:30ч. пред Община Бургас. Радио POWER FM ще излъчва на живо от мястото на събитието.

След двугодишно прекъсване Обиколката на България се завръща, като отново е част от календара на Международния колоездачен съюз (UCI). 67-мото издание ще се проведе в пролог и четири етапа между 27-ми и 31-ви юли. Стартът ще бъде даден на 27-ми юли в 18:00 часа в София пред храм-паметник Александър Невски с пролог за излъчване на носителите на четирите лидерски фланелки. В рамките на 4 етапа от 28-ми юли, колоездачите ще преминат през 10 града в България и ще изминат 522 километра.

На старта ще застанат над 120 състезатели от 20 отбора. Сред тях се отличава един UCI ProTeam състав - Nippo Delko One Provence. Френският тим ще бъде воден от трикратния победител в Обиколката на България Христо Зайков, който е спортен директор, а голямата звезда в състава е етапният победител в Тур дьо Франс и Джиро д’Италия Рамунас Навардаускас. В състезанието участие ще вземат 5 български отбора.

Представяме етапите и мнението на специалиста Николай Михайлов:

1 етап 28 юли: София - Боровец - Пазарджик (128 километра)

Етапът включва две изкачвания, докато се стигне до курорта Боровец, след което има тенденцията е на спускане към финалния град Пазарджик.

Мнението на специалиста: Николай Михайлов (седемкратен републикански шампион и участник в Обиколката на Италия) “Изкачванията в етапа не са много трудни и би трябвало да се стигне на спринт в Пазарджик, който да определи етапния победител. След Боровец има дълги километри до финала, за да видим там решителна атака”.

2 етап 29 юли: Пазарджик - Пловдив (131 километра)

Етапът включва едно изкачване, което започва веднага след старта. Колоездачите ще стигнат до язовир Батак, което е и единствената височина от първа категория. След него има равнинни километри и спускане към Пловдив, като финалът е пред зала “Колодрума”.

Мнението на специалиста: Николай Михайлов (седемкратен републикански шампион и участник в Обиколката на Италия) “Това е етапът, който ще има голяма тежест върху генералното класиране. Изкачването е трудно и много спринтьори няма да го качат с най-добрите. След това ще им бъде трудно да се борят за победата в Пловдив”.

3 етап 30 юли: Пловдив - Сливен (152 километра) 

Най-дългият етап в 67-мата Обиколка на България. Колоездачите ще преминат през Чирпан и Стара Загора преди да финишират в Сливен. Етап без големи изкачвания, подходящ за спринтьорите.

Мнението на специалиста: Николай Михайлов (седемкратен републикански шампион и участник в Обиколката на Италия) “В този етап най-големият проблем за колоната може да бъде страничният вятър, ако има такъв. Знаем, че Сливен е ветровит град”.

4 етап 31 юли: Сливен - Бургас (111 км) 

Етапът, с който ще бъде сложен големият финал на 67-мата Обиколка на България. Етап без големи височини, изцяло равнинен, който ще бъде по вкуса на спринтьорите.

Мнението на специалиста: Николай Михайлов (седемкратен републикански шампион и участник в Обиколката на Италия) “Класически спринтьорски етап без големи изкачвания. Отборът, който носи жълтата фланелка, не би трябвало да има проблеми да я запази в този етап и да спечели Обиколката на България”.

 

Лидерски фланелки:

Жълта фланелка (ДЗИ): Носи се от лидера в генералното класиране по време.

Зелена фланелка (BLD): Фланелка за активност, носи се от колоездача с най-много точки.

Фланелка за катерачи (Софарма): Бялата фланелка на червени точки се връчва на най-добрия катерач в състезанието, който е натрупал най-много точки на премийните височини.

Бяла фланелка: Носи се от лидера в генералното класиране по време сред колоездачите до 23 години.

 

Актуална информация за етапите на обиколката ще получавате всеки ден в ефира на радио POWER FM Бургас, както и онлайн на https://www.powerfm.bg/ и в мобилното ни приложение. 

 

                                                           Power TOP 30

 • 1
  LADY GAGA
  STUPID LOVE
 • 2
  DENNIS LLOYD
  UNFAITHFUL
 • 3
  БАБЕК МАМЕДРЗАЕВ
  ПРИНЦЕССА
 • 4
  DUA LIPA
  PHYSICAL
 • 5
  THE WEEKND
  BLINDING LIGHTS
Цялата класация