Предна В момента Следва
SOFI TUKKER, THE KNOCKS ONE ON ONE

Power news

3D макет на пясъчните фигури от 2016 година ще бъдат представени на Флора - та

3D макет на пясъчните фигури от 2016 година ще бъдат представени на Флора - та

Макет на всички фигури от изданието на Фестивала на пясъчните фигури през 2016 е изработен от 3D дизайнери и ще бъде изложен в Експо център "Флора Бургас" на 28 април. Триизмерното произведение пресъздава с абсолютна точност формите и пропорциите на пясъчните творби. Такива миниатюри се изготвят за втора поредна година с цел да бъде запазено изкуството от фестивала за идните поколения.

Идеята на Община Бургас е по този начин да го съхрани с години и да запази възможността хората да могат да проследят историята му.

„По специална технология и с помоща на около 50 – 60 снимки на пясъчните фигури се пресъздават макетите в един умален вид и по този начин се осъществява идеята за запазване на едно такова краткотрайно изкуство като пясъчната фигура за поколения напред”,каза в ефира на Пауър ФМ Мирослава Аргирова, директор на Експо център „Флора”.

За изработка на макета не са достатъчни техниките и опита на стандартния макетизъм. Абсолютно точното пресъздаване на пясъчните фигури в мини вариант използва принципа на фотограметрията за изграждане на триизмерни дигитални образи на база на 50-60 снимки на всяка скулптура от всички страни. След прецизна компютърна обработка, виртуалните изображения отново се материализират - изграждат се на професионален цветен 3D принтер и се превръщат в абсолютно реалистични мини копия на големите оригинални скулптури. За цялостно и пълно пресъздаване на комплекса на пясъчните фигури се добавят и елементи, изработени с технологията на стандартния макетизъм - палми, дръвчета и цветя в същия мащаб, малки камъчета за пътечките, оцветени постаменти за фигурите - всичко идентично с това от реалния комплекс. Нещо повече, пресъздадени са и мини скулптури на реални посетители на фестивала, които се любуват на пясъчните фигури и си правят снимки за спомен. Мини макетите ще могат да се видят по време на цялото изложение „Флора Бургас” от 28 април до 7 –ми май, а иначе ще бъдат разположени на вторият етаж, в зала 3 на Флора – та .”Всъщност това е изненадата. Тази година посетителите ще имат още един обособен кът, който ще могат да разглеждат и посещават – това е на втория етаж на една от залите. Там освен макета ще бъдат изложени и 100н рисунки от детския конкурс, който се реализира по време на Флора – та”, допълва Аргирова. 

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация