Предна В момента Следва
PURPLE DISCO MACHINE, KUNGS SUBSTITUTION

Power news

24 артефакта от Созопол пътуват за Лувъра

24 артефакта от Созопол пътуват за Лувъра

   Изключително ценни артефакти от района на Созопол са в основата на националната изложба, която ще гостува в Лувъра през 2015 година. Археологическият музей в Созопол предоставя 24 уникални археологически обекта от най-ранната антична история на града. Според директора на музея Димитър Недев това са световни образци, които отдавна са познати на френските специалисти, но сега ще могат да бъдат достъпни за милионите посетители на Лувъра.
    

   Сред артефактите от Созопол са уникални вази и кратери от VІв. началото на Vв., които са най- добре запазените образци на античната вазопис в цял свят. За първи път музея в Созопол ще напусне гроб от Некропола на града, чиято датировка е от средата на VІ в. За него ще бъдат положени специални грижи при пътуването до френската столица. Заедно с него ще бъдат изложени и уникални по своята историческа стойност фигурки на хора и животни и предмети от бита,с които са били погребвани първите жители на Аполония. Зарчета от животински кости са любопитен акцент и препратка към хазартните увлечения на първите гръцки заселници по нашите земи.


   Със археологически експонати, открити край Созопол ще се представи в Лувъра и Регионалния музей в Бургас. Френските специалисти, които подготвят изложбата са избрали релеф на богинята Кибела, открит край Созопол в първата половина на миналия век. Находката на Кибела или Сибела е датирана от 5-4 в. пр. н.е.
 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация