Предна В момента Следва
BOB MARLEY, FISHER JAMMING (REMIX)

Новини Царево

ЗУЧК - пълна забрана за плажуване върху дюни

ЗУЧК - пълна забрана за плажуване върху дюни

Глоба от 1000 до 3000 лв. за физически лица или имуществена санкция от 2000 до 5000 лв. за фирми ще се плащат от осмелилите се да плажуват върху дюните край морето, разположени в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А".

Това предвиждат промените в Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), публикувани за обществено обсъждане. За поставянето на преместваеми обекти глобата е от 1000 до 5000 лв., а имуществената санкция от 2000 до 10 000 лева.

„С промените в Закона искаме и пълна забрана за плажуване върху дюните“, каза по този повод министърът на туризма Николина Ангелкова. „Искаме забраняването на всякакви неща върху тези защитени обекти - от ремаркета и коли, до палатки и други плажни принадлежности. Дюните трябва да бъдат опазвани в автентичния им вид.

Предлагаме и санкции за нарушителите, които в момента липсват в закона“, категоричен бе министърът.

Ангелкова припомни и за липсата в законите у нас на дефиниция за диво къмпингуване. „За това винаги в тази посока даваме пример с Гърция, където има много солени глоби за къмпингуване извън определените места, като дори е предвиден и до 3 месеца затвор. В България също трябва да се разпишат ясни правила, за да има полза за всички“, подчерта министърът на туризма.

Според нея един от пътищата за решаване на проблема е наличието на повече къмпинги. По думите й сега къмпингите у нас не отговарят на съвременните изисквания, защото са много стари. „В същото време за да се построи къмпинг, според ЗУТ, изискванията са същите като да се вдигне хотел, което не смятам за правилно. В тази връзка е необходима промяна и в ЗУТ“,добави Ангелкова.

Относно проблема с неохраняемите плажове, министърът на туризма, смята, че с предлаганото в ЗУЧК разделяне на групи, броят на пясъчните ивици без стопани по морето ще намалее, защото ще се прилагат различни критерии за концесионирането и наемането им. „В момента едни и същи изисквания важат, както за голям курорт като Слънчев бряг, така и за Резово“, припомни тя.

Според нея дали и плажовете у нас ще имат звезди, подобно на хотелите, ще се разбере след края на обсъждането и най-вече какво ще се приеме в Народното събрание. „Смятам, че тази база, която е предложена в законопроекта за промените на ЗУЧК е добра за започване на работата за промяна на концепцията за управление на плажовете в посока отчитане на индивидуалните характеристики на всеки един плаж“, добави министър Ангелкова.

 

 

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация