Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Златото на Приморско блести в „Съкровищата на Южното Черноморие“

Златото на Приморско блести в „Съкровищата на Южното Черноморие“

Избрани археологически находки, част от колекциите на Исторически музей – Приморско и Регионален исторически музей – Бургас гостуват в изложбена зала „Съкровищница“ на Регионалния исторически музей в Шумен.

„Експозицията е под надслов „Съкровищата на Южното Черноморие“, а най-ранен от изложените артефакти е внушителен с размерите си керамичен съд – урна с букелна украса от Ранножелязната епоха в началото на първото хилядолетие преди Христа” – разказа за POWER FM директорът на приморския музей г-н Пантов.

Сред гостуващите материали е  един от малкото пълни комплекти за украса на конска сбруя, откривани на територията на страната ни. Уникално златно съкровище от времето на Александър Македонски беше открито при спасително археологическо проучване на тракийска надгробна могила в местността Силихляр край Приморско. Находката беше открита от археолозите доц. д-р Петър Балабанов и Даниел Пантов, директор на Общинския исторически музей в града.

Находката е изключително рядка за известните на науката погребения на тракийски династи. Тя се състои от осем големи и двадесет и девет малки златни апликации.

Начелникът представлява два кръгли щита с орнаментална украса и протоме - глава на орел, поставена на централно място. Малките апликации са били разпределени по ремъка на юздата.

Златните украси на главата на конете на тракийските династи са били използвани само при особено тържествени моменти от живота на траките.

Четиридесетте златни апликации се датират към ранната Елинистичека епоха - края на IV – началото на III в. пр. Хр. От същия обект в местността Силихляр край Приморско са и изложените сребърните монети – денари и тетрадрахми.

Изложбата „Съкровищата на Южното Черноморие“ ще бъде в Шумен до 10 май.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация