Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Защо в община Царево забавачниците са платени?

Защо в община Царево забавачниците са платени?

Подтикнати от факта, че детските градини, ясли и млечната кухня на територията на община Приморско вече ще бъдат безплатни, попитахме кмета на община Царево, защо подобно решение не е приложено и тук.  Ето какво каза за радио „POWRE FM” инж. Лапчев:

„Комплименти към колегите от Приморско, които са намерили ресурс да направят детската градина напълно безплатна. Общините имат това право. Основната платформа, в която трябва да говорим е „колко струва онова, което се предлага”.

Ние сме прагматици. Когато един продукт е напълно безплатен, качеството пада. Затова решихме ресурсът, който можем да заделим за това, да стане детската градина безплатна, да вложим във вдигане на качеството в пъти.

Твърдя, че детските градини в община Царево се превръщат в едни от най-качествените. Вече има нови площадки за игра. Напълно реновирахме начина, по който изглеждат групите – изцяло оборудвани със съвременни средства за развитие – интерактивни дъски и други помагала. Отделно от това спечелихме проект, с който напълно преобразяваме и клона на детското заведение, който се намира до супермаркета в Царево. До два месеца ще бъде цялостно преоборудван. Започна и вертикалната планировка на местата за игра на двора. Всичко това ще се случи и в детската градина в Ахтопол” – каза георги Лапчев. И още:

„За да се радваме на доброто отглеждане на децата си в детските заведения, ние трябва да предложим не само най-доброто, а една идея повече от това. Да, мислим и за социалния момент.

Да видим колко плащаме:

Само храната за едно дете в детската градина в населените места на община Царево е 204лева месечно. От тях родителите плащат 30лева. Имаме специално отношение към плодовете, пресните зеленчуци и здравословното пълноценно хранене, към продуктите, които се доставят в детските градини. Те са под особен контрол и подбор.

Имаше време, в което родителите събираха пари за вода, салфетки, консумативи, мокри кърпи. Всичко това е в миналото. Но също е разход от порядъка на 20-ина хиляди лева годишно, който Общината поема”-добави кметът.

„Сега, когато Общината влага много повече средства в забавачниците, качеството на услугите в тях постоянно расте. Тук въобще няма да сложим в сметката парите за инфраструктура, поддръжка, ремонти, комунални разходи и непрекъснатото осъвременяване на базите.

Детските градини в община Царево няма за са безплатни. Те ще струват малка сума на родителите. Но отношението и съпричастието към учебното заведение, което ражда това, макар и дребно заплащане, също е важно.

Много красиво звучи –„напълно безплатно”. Винаги някой плаща. Когато парите не достигат, винаги е за сметка на нещо. Няма да позволим липсата на пари да се отразява на качеството на живот на децата в градините.

С това не казвам, че колегите в Приморско не предлагат качество. Напротив, убеден съм, че нещата при тях са по правилния начин.

Мога да говоря конкретно само за община Царево. Тук компромис с качеството в детските градини няма да има. Затова ще останат платени, макар и на тези символични цени. Вярвам, че трябва да има такава символика” – заключи инж. Лапчев.



Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация