Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Замърсяване по брега на Алепу и Приморско

Замърсяване по брега на Алепу и Приморско

РИОСВ – Бургас извърши проверки по плажната ивица на Приморско и плаж Алепу след сигнали на граждани за наличие на мазутни топчета. Това съобщиха от пресцентъра на РИОСВ - Бургас. 

Инспекцията установи наличие на т.нар. катранени топчета и издаде предписание към концесионерите за почистване на плажовете.

РИОСВ отправи питане до „Морска администрация“ - Бургас като компетентен орган, извършващ контрол за опазване на морската среда от замърсяване, причинено от плавателни съдове.

От отговора става ясно, че вероятно се касае за т. нар. катранени топчета, които се получават като краен резултат от естественото обветряне на нефт или нефтопродукти след престой във водата.

След престояване продължително време на дъното на морето обикновено се изхвърлят на брега, смесени с разпилени отпадъци в резултат на силен вятър и вълнение. В това им състояние тези остатъци не дават възможност да се определи кой е конкретният източник на замърсяването.

Подобни замърсявания често са факт извън териториалното море на Република България, където е невъзможно да се проведе разследване. Единственият възможен начин за почистване е механичното им събиране.
 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация