Предна В момента Следва

Новини Царево

ЗА НИКУЛДЕН В МУЗЕЯ В ЦАРЕВО ОТВАРЯТ НОВ ОТДЕЛ - ЕТНОГРАФИЯ

ЗА НИКУЛДЕН В МУЗЕЯ В ЦАРЕВО ОТВАРЯТ НОВ ОТДЕЛ - ЕТНОГРАФИЯ

Царево отбелязва празника на града на 6-ти декември - денят на Св. Николай Мирликийски. Тази година, още в 9,30ч сутринта ще бъде сложено своеобразното светско начало на празника. Ще бъде открита експозиция „Етнография” в Общинския исторически музей – Царево.  Като важен дял за съхраняването всяка памет, бит, култура, традиции.

„С много исторически разкази, експонати и фотоси сме онагледили историческото минало на нашия регион от началото на 20 век до 50-те години” – сподели пред радио POWER FM – Царево, директорът на музея Яна Кирязова.

На втория етаж в емблематичната вече за града сграда, е отделено място за отразяване на освободителните борби и Илинденско-Преображенското въстание. На преселването на бежанците, прокудени от родните им огнища в Странджа и Източна Тракия,  Лозенградско и Бунархисарско, заселили се тук. Пресъздадени градският и селският бит на предците ни ще очароват всеки гост на музея.

 

Достойно място ще заемат обредите „Нестинарство” и  „Бял кукер”, изключително характерни за Странджа и феноменални като явление. Тук ще присъстват и образци на Странджанската иконописна школа от края на 19 век, уникални със зелените си природни нюанси, наситеност и самобитност на иконите.

 

„Благодаря на всички хора, които откликнаха на събирателската ни дейност и предоставиха експонати. На служители и доброволци. Лични благодарности към църковните настоятелства в Бродилово и Кости, на кметовете на тези села. На Стоян Кралев. На тези, които ни предоставиха за експониране прекрасни образци на странджанската икона, които ще могат да бъдат видяни от жителите и гостите на града” – добави г-жа Кирязова.

Експозицията ще бъде за постоянно на втория етаж в музея, и не само, че няма да е временна, но и предстои обогатяването й.

 

За създаването на отдел „Етнография” всеки има принос. Дори неосъзнат. В южночерноморската столица на паламуда, където Чудотворецът е почитан не само от рибарите, няма човек, който да не е свързан по някакъв начин с предстоящия празник – 6 декември. Посещението навръх Никулден в музея в Царево ще бъде безплатно за всички.

 Power TOP 30

 • 1
  LADY GAGA
  STUPID LOVE
 • 2
  DENNIS LLOYD
  UNFAITHFUL
 • 3
  БАБЕК МАМЕДРЗАЕВ
  ПРИНЦЕССА
 • 4
  DUA LIPA
  PHYSICAL
 • 5
  THE WEEKND
  BLINDING LIGHTS
Цялата класация