Предна В момента Следва
LEANN RIMES CAN'T FIGHT THE MOONLIGHT (DAVE AUDE REMIX)

Новини Царево

Юридическият вакуум с ОУП на Царево преля чашата на търпението

Юридическият вакуум с ОУП на Царево преля чашата на търпението

Законът за устройство на територията гласи, че ако има приет общ устройствен план (ОУП), той обезсилва всички останали документи, приети преди него и уреждащи територията на дадено населено място.

Община Царево е в ситуация на вакуум - има ОУП, но той е спрян. Старите документи са невалидни, а новите са стопирани.

Ето как Царево става единствената община в страната, която няма нищо – нито нов, нито стар документ.

В петък жива верига затвори пътя за Южното Черноморие. Мирният протест беше организиран от жители на община Царево, които поставиха открито своето искане, а именно общината най-после да получи ОУП. Липсата на правила е проблем за всеки тук.

Протестираха всички -  пчелари, земеделци, рибари... За да подкрепи местните жители на пътя беше и актьорът Христо Гърбов. „Тук съм, защото подкрепям усилията на община Царево. Да, имам личен интерес и не го крия – чакам 6 години вече този общоустройствен план, имам малка нивичка в Лозенец, но нищо не можем да направим на нея. Учудвам се защо институциите спират плана. Това е единственият законен начин да се случват нещата, да се защитят интересите на хората“, каза за POWER FM Христо Гърбов.

Отсъствието на действащ ОУП не позволява на бизнеса да се възползва от европейски пари, възпрепятства земеделци и животновъди да развият местни стопанства и ферми, лишава от Промишлена зона Царево, Ахтопол и Лозенец,  възпрепятства рибарите да получат организация на пристанището.

В петък протестиращите царевци затвориха за два часа пътя. Обещаха, че ако и този път в най-кратки срокове не бъдат чути в София и МРРБ, на 1 август, ще направят отново протест и ще саботират туристическия сезон. Power TOP 30

 • 1
  TAYLOR SWIFT
  ANTI - HERO
 • 2
  SAM SMITH, KIM PETRAS
  UNHOLY
 • 3
  TOVE LO
  2 DIE FOR
 • 4
  RIHANNA
  LIFT ME UP
 • 5
  BLACK EYED PEAS
  SIMPLY THE BEST
Цялата класация