Предна В момента Следва
INNA SUN IS UP

Новини Царево

Йордановден в община Приморско

Йордановден в община Приморско

В Община Приморско ритуала по спасяването на Светият кръст беше извършен в три от населените места - Приморско, Китен и Ново Паничарево.  
Празникът в Приморско започна в 9:00 часа с празнична литургия в храм “Св. Св. Кирил и Методий”, там Отец Гавраил отслужи Света литургия и Водосвет за здраве.

Десетки миряни посетиха храма преди да се отправят към пристанището.  

По традиция на Йордановден се освещават бойните знамена, затова и “Общински клуб на запасните офицери и сержанти от запаса и резерва” присъстваха на литургията със своето знаме, където то бе осветено, след което шествието тръгна към пристанището в града. 

Десетки жители и гости на Приморско очакваха с нетърпение да видят кой ще извади кръста.  

В морето скочиха пет човека, от които най-бърз се оказа 16 годишният Петър Янакиев от Приморско, за който това е първо скачане в студеното море.  

В Китен празникът започна в 11:30 часа, като на пристанището беше извършен Водосвет. Там смелчаците бяха също пет, а кръста беше изваден за четвърта поредна година от 21 годишния Никола Бинев от Китен.  

В село Ново Паничарево също не липсваха желаещи да се потопят в студената вода за здраве. Там ритуалът бе извършен в река Ропотамо, а кръстът беше спасен от Йовчо Киров Цанев на 43 години. 

За всички престрашили се имаше осигурени парични награди от Община Приморско и кметствата.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация