Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Яко ли е да заблуждаваш "еко"?

Яко ли е да заблуждаваш "еко"?

"Камара на инженерите по геодезия (КИГ), създадена съгласно Закона за геодезията и картографията през 2006г., се дистанцира от публичните изявления и мероприятия в последните дни на друга организация – Камара на геодезистите в България (КГБ), нейният председател – г-н Каратерзиян и половин дузината членове на т.нар. камара. Изявленията на г-н Каратерзиян, както и изискванията му към някои министри и публични лица, НЕ СА СВЪРЗАНИ С ОФИЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ И НЕ СА ПОДКРЕПЕНИ ОТ КИГ!”

Това дословно е написано в официалния сайт на Камарата на инженерите по геодезия в България.

Малката неправителствена организация под името „Камара на геодезистите в България”, съставена точно от ПЕТ души, преди дни разпространи писмо, препечатано от редица медии, с което остави лъжливото убеждение, че изразява официалната позиция на геодезистите в страната. Въпросните хора отправиха обвинения към държавни и местни органи на властта, че нарушават Конституцията както със своите действия, така и с бездействие спрямо статута на плажа "Корал":

"Съгласно Закона за устройство на черноморското крайбрежие “Министърът на туризма заявява изменението на кадастралната карта и кадастралните регистри по реда на глава шеста от Закона за кадастъра и имотния регистър след приемане на специализираните карти на морските плажове.” (чл. 6, ал. 10 от ЗУЧК). Това означава, че задължение на Министъра на туризма е подаването на заявление за отразяване на границата на крайбрежната плажна ивица, въз основа на посочените по-горе карти. Преди 15 март 2016 г., това трябваше да направи Министърът на регионалното развитие и благоустройството. До този момент, никой от отговорните министри не е изпълнил задължението си".

Не само това. Позволилите си да говорят от името на бранша на геодезистите имат и искания към властите, а именно:

"Министърът на туризма да заяви изменението на кадастралната карта и кадастралните регистри с цел отразяването на крайбрежната плажна ивица.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството да сезира прокуратурата за отмяна на актовете за одобряване на подробните устройствени планове, с които са урегулирани посочените имоти и е променено предназначението им.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството да отчужди частните имоти, попадащи в територията, която е изключителна държавна собственост.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството да състави акт за изключителна държавна собственост за територията на крайбрежната плажна ивица.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството да сезира Главния прокурор за нарушаването на Конституцията на Република България и Закона за устройство на черноморското крайбрежие, неизвършените действия в защита на обществения интерес и нанесените щети на гражданите на Република България заради затруднения достъп до плажа за природосъобразен туризъм "Корал".

Публична тайна е, че председателят на именуваната ”Камара на геодезистите в България” и подписал въпросното писмо Йоан Каратерзиян е приближен до кръговете на постоянно протестиращите „зелени”.  В частност и против това, че това лято не могат безплатно и „свободно” да къмпингуват на един от атрактивните плажове в община Царево.

Когато се появиха поредните скандали преди началото на летния сезон - 2018, собственикът на парцела, започващ на 100 метра ЗАД плажната ивица на „Корал”, испанският консорциум „Ибердрола груп” и ключов инвеститор с вързани ръце (заради липса на ОУП в община Царево), се принуди да загради имота си, оставяйки (по закон) три пешеходни достъпа до плажа. Просто на испанците им омръзна да плащат глоби, наложени им от местната администрация, за неподдържане в ред частен имот.

Именно от „Ибердрола груп” в края на април дойде следното публично изявление:

„...Направихме обезпокотиелно откритие: някои от тези ( протестиращи ) неправителствени организации участваха и се интересуваха от експлоатацията на морския бряг на Корал”.

Според нашата информация, в продължение на няколко години, са взимани такси от хора, които къмпингуват или са спрели с каравани в района. Никога не сме оправомощили никого да използва земята за тази или друга цел. В резултат на това, след всяко лято, тонове боклук трябваше да се събират и част от природата в района бе унищожена, поради неконтролируемия вход на всички видове превозни средства, незаконен къмпинг, палене на огньове и др.”.

Поредната  лъжа на „зелените“ е, че в парцела, закупен от испанската компания, има блатни кокичета, които са защитен вид. От Министерство на околната среда и водите са категорични : ”Няма защитени растителни видове в частния имот край плажа „Корал”.

Отделно „природозащитниците“ наложиха мнението, че става въпрос за защитена територия. Още през 2015г Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отговори на сдружение "Да запазим Корал" в искането им територията на китния плаж да стане защитена:

Плажът "Корал" не може да бъде и няма как да се превърне в защитена местност.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация