Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Военен пилот на 91г. скочи за кръста в Синеморец

Военен пилот на 91г. скочи за кръста в Синеморец

В Синеморец отбелязаха Богоявление по стар стил - на 19 януари. В церемонията по спасяването на кръста, хвърлен от ахтополския свещеник Йордан в студените води на залива Бутамята, се спуснаха осем души. Сред тях отново беше и най-възрастният рибар и председател на Инициативния комитет по честването на християнския празник Янко Янков. Той навърши 91 години на 25 октомври 2017 г. Навръх рожденния си ден е спрял цигарите, за да се подготви за спасяването на кръста, и заменил тютюна с бонбони лукчета.

Символичен спасител на християнския символ тази година стана Красимир Филипов. Той предаде кръста, както е по традиция, на най-възрастния - бай Янко.

"Водата беше студена, по брега имаше и лед, но този път се чувствах чудесно“, сподели след като излезе от морето бившият летец навигатор, полковник от ВВС Янко Янков.  „Никакъв студ не съм усетил, макар че температурите бяха минусови сутринта. Бях добре подготвен с масаж и намазване с мас от сина ми Румен, който е лекар.  Искам обаче да подчертая, че не аз съм сензацията на това събитие. Много важно, че бай Янко пак се хвърлил във водата на тези години. Важно е, че запазихме традицията, че за трети път след 67-години прекъсване се проведе ритуалът. Това трябва да се помни."

На въпрос защо всяка година, откакто организира празника, в медиите му прибавят поне по една година над реалните, Янко Янков отговори: "Не зная какво целят журналистите. Може би им се струвам млад за такова изпитание. Аз съм готов да продължа и догодина, така ще догоня възрастта, на която ме пишат."Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация