Предна В момента Следва
KEVIN MCKAY FREED FROM DESIRE

Новини Царево

Вино ще носи името на Царево

Вино ще носи името на Царево

 

В студиото на радио „POWER FM” кметът на община Царево инж. Георги Лапчев открехна завесата на хубава новина. В района скоро отново ще има лозя, а специфично вино от географски сорт лозя ще носи името на най-морската община  в България.

„Някога имаше хубави лозови масиви и в района на Арапя, и около Лозенец, и на юг към Варвара. По една или друга причина вече ги няма. Те не носеха сериозен поминък на общината, но придаваха колорит на облика й.

Само преди две години Общински съвет  - Царево направи сериозни стъпки, като позволи на „Винпром Поморие” да наеме близо 700 дка общински земи, които сега вече са превърнати в лозов масив” – каза инж. Лапчев.

„Въпрос на време е отново, пъувайки от Лозенец към Царево, отдясно на пътя да виждаме добре подредени и красиви лозя, които да произвеждат грозде именно от тази географска точка” – добави кметът.

„Говорили сме с директора на производителите да има вино с марка „Царево”. То ще бъде комплимент към всички местни рестрантьори...”

Разговорът с инж. Лапчев в студиото продължи с признание: „Това трябваше да е изненада, която днес ми откраднахте. Рано е още да се говори за вино, но сме мислили в тази посока. Съвсем скоро лозата ще бъде отново символ на Царево” – заключи той.

 Жълтоземно-подзолистите почви (жълтоземи) са разпространени единствено в района на Странджа на около 27 хил. ха, по долините на реките Велека и Резовска. Те позволяват отглеждането на особен сорт грозде, който е изключително рядко срещан. Специалистите вече са засяли 400 дка в Царевско с този сорт и засега отглеждането му върви добре.Power TOP 30

 • 1
  DOJA CAT
  PAINT THE TOWN RED
 • 2
  DARA
  ЗАМИНАВАМ
 • 3
  ONEREPUBLIC
  RUNAWAY
 • 4
  JASON DERULO
  SLOW LOW
 • 5
  LIGHT
  NO SLEEP
Цялата класация