Предна В момента Следва
SMILEY DEAD MAN WALKING

Новини Царево

В Странджа ще отбележат 24 септември - Деня на Зеления пояс

В Странджа ще отбележат 24 септември - Деня на Зеления пояс

В Деня на Зеления пояс през месец септември тази година се отбелязва 30 годишнината от съвместните дейности за природата в протежението на Европейския Зелен пояс. Празникът е на 24 септември, като по случай годишнината на инициативата целият септември е белязан от събития, популяризиращи Зеления пояс.

Европейският Зелен пояс е екологичен коридор, обхващащ зоните по бившата Желязна завеса на Студената война между лагерите на Изтока и Запада. Строго охраняваната гранична зона е дала шанс на природата да се развива, необезпокоена от човешко присъствие, в резултат на което се формира уникална екологична мрежа, с дължина над 12500 км – от Баренцово море и руско-норвежката граница, по продължението на брега на Балтийско море, Централна Европа и Балканите до Черно море.

Прекрасни планини като Странджа, Сакар, Родопите, Беласица, Огражден, Осоговска и Руй попадат в клещите на ,,Желязна завеса" и са непознати за обществеността.

Днес тези територии са част от европейския Зелен пояс, в който ставаме свидетели на всекидневно трансграничното сътрудничество и споделяне на запазено културно и природно наследство. Линията на пояса днес се ползва за развитие на местните общности чрез туризъм.

Към момента в европейската инициатива за Зелен пояс участват 24 държави - 16 държави от ЕС, пет страни кандидатки (Албания, Македония, Черна гора, Сърбия и Турция), един потенциален кандидат за ЕС (Косово) и две държави извън ЕС (Русия и Норвегия). Почти 150 правителствени институции и неправителствени организации са членове на "Зеления пояс".

Честването на 24 септември като празник на Зеления пояс за България се организира от сдружение "Зелени Балкани" и Българска фондация "Биоразнообразие", с подкрепата на международната Асоциация "Европейски Зелен пояс".

В Странджа от 22 до 24 септември "Зелени Балкани" организират съвместно журналистическо пътуване от двете страни на българо – турската граница с участие на медии от двете държави. Този район на Зеления пояс включва българският Природен парк "Странджа" и турския Национален парк "Лонгозни гори Инеада".

На 23 септември в Посетителския център на Национален парк "Лонгозни гори Инеада" в гр. Инеада от "Зелени Балкани", турската Асоциация младежки клуб обратно към природата (Association of Back to Nature Youth and Sport Club) и дирекцията на турския национален парк ще проведат съвместно обучение за популяризирането на Европейския Зелен пояс.

На 24 септември от 10 часа в Дирекцията на Природен Парк ,,Странджа" в гр. Малко Търново от "Зелени Балкани" и дирекцията на българския природен парк организират работна среща, посветена на 30-годишнината от Зеления пояс.

В българските гранични райони са идентифицирани и едни от най значимите зони от мрежата "Натура 2000" за страната. Това са например Странджа, Дервентските възвишения, Сакар, Марица, Тунджа, Родопите, Беласица, Осоговска планина, Руй и много други съхраняващи неповторимо биоразнообразие.

От другата страна на границата, в обхвата на Зеления пояс на територията на Турция, Македония и Сърбия експертите идентифицират територии с рядка запазена природа, като например турската част на Странджа планина и района на езерата и лонгозните гори около Инеада.

Пред любителите се откриват емблематични образци на запазена природа, съхранени исторически забележителности и самобитни култура и традиции.

Постепенно не само за широката публика, но и за научната общност стават известни и достъпни паметници и забележителности от граничните зони, които са били непознати доскоро.Power TOP 30

 • 1
  JASON DERULO
  SAVAGE LOVE
 • 2
  PEDRO CAPO
  BUENA SUERTE
 • 3
  CONKARAH
  BANANA
 • 4
  MASTER KG
  JERUSALEMA
 • 5
  DIPLO
  ON MY MIND
Цялата класация