Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

В Странджа откриха уникално растение

В Странджа откриха уникално растение

Ново растение е открито в Природен парк Странджа. Това съобщи за доц. д-р Дико Патронов, дългогодишен изследовател на най-обширната защитена територия в България. То е от вида “колхидски джел” и е намерено в резерват Витаново. За разлика от своите събратя, които са с червени плодове, неописваното до сега растение е с жълти плодчета.

"Във всички находища на колхидски джел, под склопа на източнобуковата гора или на открито, вечнозеленият храст има ярко оцветени розово-червени плодове. В досегашната наша практика и по литературни данни не е имало информация за друго оцветяване", разказа доцент Патронов.

Находището е разположено до голям карстов извор в крайречната тераса на местността Голям Мечи дол, непосредствено до границата с Република Турция. 

"Откритието има важно значение за обогатяване на флората на Парк Странджа, особено с вечнозелен храст, който е критично застрашен и вписан в Червената книга на България като оригинално червено плоден. Находката има и стопанско значение. Той при всички случаи ще намери място като красив, интересен вид на градската флора по парковете и градините. Този случай показва, че никога не е късно да се открие нещо ново по нашите земи, като резултат на споделена упоритост, късмет и случайност", коментира доц. д-р Дико Патронов.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация