Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT
ON AIR 18:00 - 20:00
DJ MIX - LIVE Програмата

Новини Царево

В музея на Царево - изложба "Българските бежанци в нашата памет"

В музея на Царево - изложба "Българските бежанци в нашата памет"

В Общински исторически музей - Царево, ще гостува изложбата "Българските бежанци в нашата памет. Тя ще бъде открита на 26-ти март, Деня на Тракия, и ще остане в Царево един месец.

Изложбата на РИМ Бургас е посветена на нашите предци, потърсили спасение в свободна България след зверствата на османските орди през 1877-1878 година.

В изложбата са събрани костюми от Източна и Западна Тракия и Мала Азия. Те разкриват историята и трудния живот на българи и българки, носещи клеймото "бежанец" и останали в земите на Бургаско,  приели ги като родно място.„След турците остават пеленачета с извадени очи и разбити главици, обезглавени мъже, изнасилени и след това избити жени.“ пише д-р Петър Ненков.

В информационни табла и каталог на изложбата ще бъде показана информацияза историята на бежанските вълни в Бургаско и тяхната роля за формирането на етническия състав на населението по тези места.

В изложбата ще бъде представен и Бежанският заем от 22.12.1926 година, който България взема за оземляване на преселниците и изграждане на така наречените Шаронски къщи в градове и села по Южното Черноморие и в цялата страна там, където има компактно бежанско население за настаняването и подпомагането на хилядите бежанци, дошли в България от отнетите и след Междусъюзническата война 1913 и Първата световна война 1914–1918 територии.

Заемът е отпуснат от английски и американски банки и е в размер на 2 400 000 английски лири стерлинги и 4 500 000 щатски долара. Той е гарантиран от Обществото на народите, а изразходването му се контролира от комисаря на ОН французина Рене Шарон. Заемът трябва да бъде изплатен за 40 г. при 7 % лихва. 

За да гарантира погасяването му, българското правителство е принудено да заложи част от приходите в държавния бюджет: акциза върху спирта, солта, содата, лимонадата и др. Срещу заема правителството на Ляпчев се задължава да предостави 132 000 хектара земя за настанявянето на бежанците. За това време Бежанският заем има огромно икономическо и хуманитарно значение.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация