Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

В Бродилово тази събота ще честват Кукеров ден

В Бродилово тази събота ще честват Кукеров ден

От известно време насам странджанският обичай Кукеров ден в село Бродилово вече не е същият, какъвто го помнят в планината. Защото нажежава страсти и спорове. В Бродилово са учудени от редовната поява ден преди Сирни заговезни на защитници на животните, тъй като обичаят „тричане” е забранен отдавна със закон от кмета на Община Царево – инж. Лапчев. Разпоредбата е безсрочна.  Преекспонирано внимание към обичая, в което гледните точки са най-малко две, вероятно ще има и на 17 февруари тази година.

Според местните хора за превратното тълкуване на тричането са виновни журналистите: „Откакто се помня, на Кукеровден се извършва тричане на кучета. Преди няколко години стана нещо. Журналисти трябва да отидат на училище да се научат азбуката, защото вместо тричане, писаха „бесене". Тогава цяла Европа се надигна, че в село Бродилово се бесят кучета. Това е пълна лъжа. Като къпеш кучето му става по-хубаво. Като ми хване дивеча в реката, няма сняг, няма лед, не се страхува. Скача и ми го носи" – коментира бродиловец.

Екипът на фондация "Лъки Хънт", начело с основателя й Светлана Хънт, намират провеждането на този обичай за жестоко и неприемливо за общество в 21-ви век. Последните години почти до бой се стига между определящите себе си като природозащитници и жителите на странджанското село Бродилово. Желанието на екоактивистите да тричат плюшени играчки е посрещано като обида от местните хора. „Не сме диваци” – казват те.  Миналата година посещението на организираната група, дошла от Варненско с автобус, завърши с поставянето на плюшените кучета до вира.И толкова. Защото в странджанското село Бродилово от години вече къпят, а не тричат кучета. Така местните хора почитат традицията си.

Самият празник е изключително красив. В съботата преди Сирни заговезни бродиловци организират Кукеровден и Паликош. Тържеството започва предиобед с направата на Паликоша. Всички участници под звуците на тъпан и гайда се събрат в центъра, от където тръгват из село, за да огласят, че зимата свършва и настъпва пролетта.

Кукерският обичай се спазва, за да прогони злите духове, за здраве и берекет през годината. По стара традиция кукерската дружина в Бродилово включва бял кукер, цар, баба, доктор, харичари, поп, магаре и касиер. След обхождане на селото към тях се присъединява и царицата.  Нейната роля е да нахрани кукера, за да му даде сила за „заораването“ и „засяването“. След изпълнението на ритуалите се подпалва Паликоша, чийто дим прогонва злото от района.

Празникът на странджанско Бродилово, когато хората са спокойни и необременени със скандали, обикновено продължава до късна вечер с песни и танци.За организирането, спазването и предаването на традициите се грижат и местните хора, и НЧ „Екзарх Антим I– 1928“, и кметството в Бродилово.

 

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация