Предна В момента Следва
HARRY STYLES AS IT WAS

Новини Царево

В Ахтопол масово режат корони на дървета

В Ахтопол масово режат корони на дървета

Кметство Ахтопол преди ден започна резитба на дървета, която е по искане на граждани и след извършена експертна оценка. 
Във връзка с постъпили запитвания от граждани защо се режат дървета по ахтополските улици, ето какво каза пред POWER FM  кметът на градчето - Станислав Димитров:

„Резитбите са наложителни, понеже дърветата са опасно високи и вече излизат извън обхвата на обслужващата техника. Огромните им размери създават проблеми – засенчват жилищата, запушват улуците, повреждат покривите, пречат на електрическите стълбове и пр. Високо изнесените корони, в комбинация с напредналата възраст и повредите по стъблата, правят дърветата неустойчиви на вятър. Така те са опасни и за хората, и за тяхната собственост.

Зимата е период на покой за растенията. В този период се извършва т. нар. скелетна резитба - с премахване на короната и оставяне само на основите на скелетните клони. Това е абсолютно безопасно за дърветата. След такава резитба, повечето видове, използвани в озеленяването на града ни, образуват нова, добре оформена, ниска, и най-вече безопасна корона, която, в добавка към това, е и лесна за поддържане.

Много хора първоначално определят скелетно изрязаните дървета като „осакатени”. Действително, веднага след резитбата, стъблата изглеждат голи, липсва обемът на короните, с който сме свикнали. Но това е само психологически ефект. Дърветата са садени преди около 45 години и повече и едно цяло поколение е израснало заедно с тях. Подрязването на градски дървета е нормалният начин за поддържане на уличните насаждения”.

За разлика от дърветата в природата – било то в горите или в защитените територии, градските им „братовчеди” не могат да бъдат оставяни да се развиват безконтролно и необезпокоявано във времето и пространството.

В следващите 10-20 години голяма част от сега съществуващите дървета трябва или да бъдат подменени с нови, или да бъдат поддържани така, че най-безконфликтно да взаимодействат с останалите системи на градската среда. Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация