Предна В момента Следва
JAMES HYPE DRUMS (FEAT. KIM PETRAS)

Новини Царево

Утре Кондолово празнува

Утре Кондолово празнува

 

Макар броено от Великден, 55-ият ден да е днес, гости странджанското село Кондолово ще посреща утре. „Такава е традицията. Петъците обикновено са работни дни, затова празнуваме в събота” – сподели пред радио POWER FM кметът на селото, Киро Георгиев Киров (Епитропов). „Утре отец Стоян ще отслужи литургия в 12 часа на обяд и ще освети курбана, който е раздаване за здраве” – допълни той. По стара традиция утре хората от селото, роднини и гости ще се съберат в параклиса да почетат празника, защото Света Петка е тяхна закрилница.

Сегашният параклис "Св. Петка", център на празника, е най-големият в Странджа и е построен върху основите на древна църква. На места в основите на храма между камъните личи хоросан, който навремето са правили от счукани керемиди и яйца, и който с течение на времето все повече се втвърдява. Тогавашните майстори в са използвали греди, които са извити и до днешно време  не са поддали или изправили.

Манастирът "Света Петка"се намира на около километър югоизточно от село Кондолово, сред вековна дъбова гора.

Сведеният за възникването и съществуването на манастира са оскъдни. Повечето, което се знае за него идва от легендите и преданията - бил е опожаряван три пъти от турците, след което наново съграждан.

Днешно Кондолово,община Царево, с името Мързeво фигурира в данъчни регистри на кааза Анхиало вз 17 - 18 век. Според спомени, препредавани през вековете, селото е основано от жители на Урдовиза (днешен Китен), избягали от лазите (кавказките пирати).

През 18 век селото е обезлюдено от чума. В края на века е пострадало и от кърджалийските грабежи. В края на века Мързево фигурира на картата на Хайнрих Киперт.

По време на Освобождението селото е наброявало около 100 къщи. Тези, които не искали да останат в Турция при установяване на границата, се преселват в Приморско, Преображенци, Козичане и Галата.

1903 година го заварва с 80 къщи. Цялото население било българско. Турци били само пъдарят и митничарят.  При потушаването на Илинденско-Преображенското въстание през 1903 година в Мързево всичките 45 къщи са ограбени.

Свободата идва тук едва след Балканската война. Преброяването в 1926 година отбелязва 68 къщи и 323 жители, от които 30 бежанци. Сега има 15-на жители.  

На 22 май 1950 година Мързево е преименувано на Кондолово в чест на войводата Георги Кондолов.Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация