Предна В момента Следва

Новини Царево

Уникална скулптура на "Арго" от вода ще краси центъра на най-морската община в България

Уникална скулптура на "Арго" от вода ще краси центъра на най-морската община в България

Скулптура на кораб от вода ще краси центъра на Царево.  Това творческо решение на пространството, красиво и нестандартно, ще зарадва скоро  жители и гости на най-морската община в България.  

„В Европа има направени до сега само две водни скулптури” – каза специално за радио „ POWER FМ” кметът на общината инж. Георги Лапчев.  „Как ще бъде произведен корабът и как точно ще изглежда, няма да издаваме. Но много ще прилича на кораба, с който Язон пленява златното руно”.

 Вече има исторически проучвания, че събитията от мита около руното и кораба  „Арго” са се разигравали по земите на Южното Черноморие, около днешно Царево.  

Има голям шанс на дъното на Черно море у нас да се открият потънали кораби от къснобронзовата епоха (1650-1200 г.пр.Хр) или от времето на аргонавтите.


Според легендата, през Черно море тогава е минал корабът "Арго" на Язон на път за Колхида, за да търси златното руно. От древните епохи има извадени отделни находки - каменни котви, кръгли медни и метални слитъци.

 

Явно проучванията на историците продължават в тази посока и са на път да затвърдят съпоставяните до сега артефакти.

„Поглеждайки към мистиката и казвайки си, че може би златното руно е при нас, това може да се окаже реалност. Но това е тема с продължение”, остави още загадки инж. Лапчев.Power TOP 30

 • 1
  MASKED WOLF
  ASTRONAUT
 • 2
  RITON
  FRIDAY
 • 3
  SAWEETIE
  BEST FRIEND
 • 4
  DARA
  COLD AS ICE
 • 5
  LIL NAS X
  MONTERO
Цялата класация