Предна В момента Следва
DAVID GUETTA, ONEREPUBLIC I DON'T WANNA WAIT

Новини Царево

Укрепват брега на плажа в Царево

Укрепват брега на плажа в Царево

С прието от правителството постановление Кабинетът осигури допълнителни средства от централния бюджет в размер на 8 млн. лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с които ще бъде финансирано укрепването на свлачища на северния бряг на Царево  и в бургаския квартал Сарафово.

Мотивите за решението - изпълнението на укрепването е наложително за опазване на живота и здравето на хората и за предотвратяване развитието на проявени неблагоприятни геодинамични процеси.

В Царево свлачищните процеси, подпомагани от подводните течения, отдавна рушат централния плаж.

Ивицата бавно се топи.  Хората от най-морската община в България са притеснени, че изчезването на пясъка от централния плаж унищожава развитието на семейния туризъм.

Архивни снимки свидетелстват докъде е стигала преди 15 години пясъчната ивица на централния плаж в Царево. За това време морето е откраднало почти 70% от плажа.  

 Според местните причините са две - свлачище, което атакува по суша пясъчната ивица и другата причина - подводните морските течения, които трябва да бъдат овладени чрез изкуствена буна.

Припомняме, че през 2003 г. Общината започва проект за брегоукрепване, който  е бил оспорван по съдебен ред и това блокира реализацията му.

С изграждането на укрепителните, брегоукрепителни и отводнителни съоръжения ще се предотврати развитието на свлачищните процеси по крайбрежни участъци с обща дължина около 2 км, ще се укрепи брегът на Черно море в района на град Царево  и на бургаския квартал .

По този начин се цели да бъде предотвратено намаляването на територия на България вследствие на абразионни процеси.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация