Предна В момента Следва
THE WEEKND IN YOUR EYES (FEAT. DOJA CAT)

Новини Царево

Ученичка от Царево получи специална награда за своите "Вдъхновители"

Ученичка от Царево получи специална награда за своите "Вдъхновители"

Слънчеви, лъчезарни и талантливи момичета гостуваха на сутрешния блок „Витамин Це”. Една от тези 16-годишни девойки е Мариям Стефанова Димитрова. Тя учи в СУ „Никола Вапцаров“ – Царево и от няколко дни е носителка на  специалната награда в националния конкурс за есе  „Вдъхновители“. Отличието й е връчено и лично подписано от журналиста Благой Цицелков на церемония в „София Тех Парк“. Деветокласничката е впечатлила журито с есето си „И на Земята има ангели“. След връчването на наградите е  гостувала  в сутрешния блок на БНТ.  

В судиото на радио „POWЕR FM” – Царево, Мариям разказа какво според нея вдъхновява учениците днес и кои са учителите на новото време. „Моето есе е посветено на призива да се забрави братската омраза между Македония, Сърбия и България. Вдъхновението дойде от певеца Тоше Проески. Освен благородните му постъпки в личен план, като общественик той е бил представител на УНИЦЕФ за Европа” – сподели Мариям. 

Тодор Проески, с псевдоним Тоше, е изпълнител на песни от Република Македония. Сочен е за най-популярния певец в страната, дори в цяла бивша Югославия. Останал завинаги на 26 години, негова запазена марка е изразът „Ве сакам сите!“ (Обичам всички ви)

Мариям благодари на своя класен ръководител и учител по литература Донка Прокопова. Каза, че тя не редактира есетата й, но й дава безценна подкрепа, съвети и напътствия.

На въпроса "Кое днес въхнонява?" с есета отговориха над 120 ученици от I до XII клас от цялата страна.

Инициативата на обществената телевизия, с подкрепата на Министерството на образованието и науката, отличи 8 есета и даде 50 специални награди.

Журито, в състава на което бяха писателката Теодора Димова, Иван Симеонов - изпълнителен директор на "София Тех парк", Доброслав Димитров Милена Иванова - главен експерт „Образователни програми и съдържание“в МОН, Надя Обретенова  и репортерът Благой Цицелков определи победителите.

„Да станем посланици на добра воля за една нова кауза – училище без агресия“ – с този апел заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова се обърна към победителите.

Председателят на журито Теодора Димова обобщи, че есетата разкриват многостранните интереси на децата. „Те не се чувстват потиснати, а част от Европа и, в същото време, не забравят своите корени. След като човек е прочел тези есета, вече има съвсем друг поглед към това поколение – с такива деца България има бъдеще“.

 Power TOP 30

 • 1
  MASKED WOLF
  ASTRONAUT
 • 2
  RITON
  FRIDAY
 • 3
  SAWEETIE
  BEST FRIEND
 • 4
  DARA
  COLD AS ICE
 • 5
  LIL NAS X
  MONTERO
Цялата класация