Предна В момента Следва

Новини Царево

Ученичка от Царево получи специална награда за своите "Вдъхновители"

Ученичка от Царево получи специална награда за своите "Вдъхновители"

Слънчеви, лъчезарни и талантливи момичета гостуваха на сутрешния блок „Витамин Це”. Една от тези 16-годишни девойки е Мариям Стефанова Димитрова. Тя учи в СУ „Никола Вапцаров“ – Царево и от няколко дни е носителка на  специалната награда в националния конкурс за есе  „Вдъхновители“. Отличието й е връчено и лично подписано от журналиста Благой Цицелков на церемония в „София Тех Парк“. Деветокласничката е впечатлила журито с есето си „И на Земята има ангели“. След връчването на наградите е  гостувала  в сутрешния блок на БНТ.  

В судиото на радио „POWЕR FM” – Царево, Мариям разказа какво според нея вдъхновява учениците днес и кои са учителите на новото време. „Моето есе е посветено на призива да се забрави братската омраза между Македония, Сърбия и България. Вдъхновението дойде от певеца Тоше Проески. Освен благородните му постъпки в личен план, като общественик той е бил представител на УНИЦЕФ за Европа” – сподели Мариям. 

Тодор Проески, с псевдоним Тоше, е изпълнител на песни от Република Македония. Сочен е за най-популярния певец в страната, дори в цяла бивша Югославия. Останал завинаги на 26 години, негова запазена марка е изразът „Ве сакам сите!“ (Обичам всички ви)

Мариям благодари на своя класен ръководител и учител по литература Донка Прокопова. Каза, че тя не редактира есетата й, но й дава безценна подкрепа, съвети и напътствия.

На въпроса "Кое днес въхнонява?" с есета отговориха над 120 ученици от I до XII клас от цялата страна.

Инициативата на обществената телевизия, с подкрепата на Министерството на образованието и науката, отличи 8 есета и даде 50 специални награди.

Журито, в състава на което бяха писателката Теодора Димова, Иван Симеонов - изпълнителен директор на "София Тех парк", Доброслав Димитров Милена Иванова - главен експерт „Образователни програми и съдържание“в МОН, Надя Обретенова  и репортерът Благой Цицелков определи победителите.

„Да станем посланици на добра воля за една нова кауза – училище без агресия“ – с този апел заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова се обърна към победителите.

Председателят на журито Теодора Димова обобщи, че есетата разкриват многостранните интереси на децата. „Те не се чувстват потиснати, а част от Европа и, в същото време, не забравят своите корени. След като човек е прочел тези есета, вече има съвсем друг поглед към това поколение – с такива деца България има бъдеще“.

 Power TOP 30

 • 1
  TEDDY SWIMS
  LOSE CONTROL
 • 2
  ZERB
  MWAKI
 • 3
  TATE MCRAE
  GREEDY
 • 4
  BEYONCE
  TEXAS HOLD 'EM
 • 5
  THE KOLORS
  ITALODISCO
Цялата класация